Kirándulás Siófok mellé – A balatonlellei Kishegy

Amennyiben a siófoki programok mellett más elfoglaltságot is szeretnénk találni magunknak, érdemes felkeresnünk a város közelében, akár még kerékpárral és vonattal is könnyedén megközelíthető Balatonlellét. A déli part egyik legforgalmasabb településén ugyanis számtalan rendezvény mellett számtalan kulturális hagyaték és látnivaló várja az érdeklődőket, amelyek tökéletesen kiegészítik a különféle siófoki programokat.

Kirándulás Siófok mellé – A balatonlellei Kishegy

Ilyen például a Balatonlellétől mintegy 3 kilométerre megtalálható Kishegy, ami nem csak a környék, hanem az ország egyik legjobb, ám mégis alulbecsült bortermelő vidéke, ami egész évben, de főleg a szőlőérés időszakában élvezi az időjárás kedvező hatásait. Az itt termő szőlőből készülő borok igazi tüzes csemegék, amelyek meglepően tiszták, ezáltal képesek felvenni a versenyt az ország legjobbjaival is.

A Kishegy tökéletes helyszín egy kis elmélkedéshez és kikapcsolódáshoz egyaránt, hangulatos pincéi között pedig garantáltan hosszú órákat tölthetnek majd el a borkedvelők, hiszen a környék évezredes szőlőkultúrára tekint vissza. A Kishegy akár egy egész napos sétához is ideális választás, hiszen bármerre is járunk, érdekességekbe, kulturális hagyatékokba botlunk. Ott van rögtön a hegy lábánál megtalálható gémeskút, ami azt jelzi, hogy egykoron itt falvak által, amelyek a török időkben elnéptelenedtek, és teljesen kihaltak.

Az utat folytatva egy kápolnához érünk, amelyet Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének emeltek még az 1700-as évek közepén. A barokk stílusú építmény benne faoltárral ideális egy kis pihenéshez, illetve önértékeléshez is.

A Kishegyet ezen felül azért is keresik fel nagyon sokan a siófoki programok mellett, mert igazán nagyszerű panoráma tárul itt az érkezők elé, ezáltal Badacsonytól Tihanyig láthatjuk a csodálatos Balatont. Emiatt a csodálatos panoráma miatt az év minden időszakában érdemes ellátogatni a Kishegyre, hiszen évszakonként más és más arcát ismerhetjük itt meg a Balatonnak.

A Kishegy másik nagy nevezetessége még a Parkerdő, ami a nyugalom szigeteként lehetőséget ad egy kis természetes túrára, valamint lelki feltöltődésre is, mindezt tiszta levegő, az autók és a civilizáció zaja nélkül. Érdekesség, hogy bár Parkerdőnek nevezik, ez az erdőség sokkal nagyobb, mint egy átlagos park, így akár egy egész napot is eltölthetünk benne a természet szépségeit csodálva.