Kirándulás Siófok mellé – Zamárdi háborús emlékei

A siófoki programok mellett szezonban és szezonon kívül is érdemes felkeresni a város szomszédságában megtalálható településeket abban az esetben, ha szeretnénk még különlegesebbé tenni nyaralásunkat.

Erre a célra tökéletesen megfelel Zamárdi is, ahol számtalan kulturális és egyéb hagyaték mellett igazán különleges háborús emlékek, illetve látnivalók is várnak ránk, így amennyiben érdekel minket a történelem, a történelmi múlt, a háborúk, a katonai emlékek és ereklyék, és szeretnénk egy napot erre áldozni pihenésünkből, akkor az úti cél máris adott.

Kirándulás Siófok mellé – Zamárdi háborús emlékei
A siófoki programok mellett ugyanis Zamárdiban tekinthetjük meg például a Hősök Kápolnáját, azt a neobizánci stílusban felállított épületet, ami Laki Benő plébános kezdeményezésére épült a Kálvária dombra.

A Gecse Viktor által megtervezett kápolna eredetileg azért állíttatott, hogy a helyiek így emlékezzenek meg az első világháborúban elesett zamárdi, szántódi, tóközi és egyéb balatoni katonákról, akiknek a város így nem egy újabb semmitmondó szobrot vagy emléktáblát avatott, hanem egy igazi szakrális épületet, amelynek homlokzatán Krisztus hívja magához az elesetteket.

A Hősök Kápolnája időközben azonban nem csak az első, hanem a második világháború elesett hőseinek emlékhelyéül is szolgál, így az épületben hatalmas márványtáblákra írva, aranyozott betűkkel olvashatjuk azoknak a hősöknek a neveit, akik a két világháborúban hősi halált haltak az országért.

Zamárdi lakosságának beállítottságát vélhetően olyannyira meghatározta ez a kápolna, hogy ma már több háborúkhoz, illetve katonasághoz köthető emlékmű is megtalálható a településen, ezáltal például a Világháborúk Múzeuma címre keresztelt kiállítás, ami a két nagy világégés tárgyi emlékeiből szemezget a látogatók számára.

A múzeumban a legapróbb háborús ereklyétől, így a borotvapengétől és a kitüntetésektől kezdve a legnagyobbakig, ezáltal az egyenruhákon, a felszerelési tárgyakon, valamint a harcjárművek maradványain túl mindent megtalálhatunk.

Zamárdiban járva szintén érdemes megtekinteni ezek mellett a Military Park névre keresztelt kiállítást, amelynek keretein belül több mint 70 különféle haditechnikai eszközt tekinthetünk meg a magyar hadsereg főként 60-as, 70-es és 80-as éveiből. A járművek többsége ráadásul kívül-belül egyaránt megtekinthető, sőt mi több, vezethető is.