A körömvirág gyógyhatásai

A körömvirágról kevesen tudják, de alighanem az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünknek tekinthetjük. Mindez csak a modern kor hiányossága, hiszen egykoron a középkorban egy mindent gyógyító csodanövényként tartották számon, ami minden évszakban és időszakban képes volt jó hatást gyakorolni valamire szervezetünkön kívül vagy belül.

A körömvirágot a középkorban főként bélzavarok és májbetegségek esetében alkalmazták, de az évszázadok során ennek a narancssárga virágú növények nagyon sokféle gyógyhatását fedezték fel. Virágzata nagyon jó élénkítő és görcsoldó hatású, de gyakran alkalmazzák köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és különféle szorongásos állapotoknál, de ismert gyulladás gátló, antibakteriális és fertőtlenítő hatásáról is.

Ha virágzatát leforrázva fogyasztjuk, elősegíthetjük vele az emésztést, de alkalmazhatjuk gyomorfekélyre, májgyulladásra és vértisztításra is. Mivel képes a szemfenék ereit megtisztítani, látásjavító hatásai is ismertek, de lázcsillapítóként is gyakran alkalmazzák.

Szájvízként, öblögetésre a fogíny ápolására is megfelelő, és mivel stimulálja az ösztrogén hormonokat, ezért a menstruációt elősegítő hatására is ismert. Ha a menzesz fájdalommal jár, a körömvirág forrázata arra is jó gyógyír lehet.

A növényt külsőleg is sokféleképpen alkalmazzák, így visszérgyulladásra, nehezen gyógyuló sebekre, bőrelváltozásokra, de nőknél a fehér folyást megállító öblítő szerek alkotójaként is. Kiváló hegesítő hatása miatt zúzódások, ekcémák és kelések kezelésére is jó, de sikerrel alkalmazható bőrgyulladások és nyálkahártya problémák esetén is.

A körömvirág krémként képes csillapítania viszketést és a gyulladásokat, valamint fertőtleníteni a sérüléseket és elősegíteni a sebgyógyulást.