Kőröshegy vallásos emlékei

Akárcsak a balatoni régió legtöbb kistelepülése, úgy természetesen Kőröshegy is rengeteg vallásos emlékkel rendelkezik, ennek megfelelően a településen katolikus és református templom is található, amelyeknek köszönhetően a színes siófoki programok után autentikus falusi környezetben élhetjük meg nyaralásunk vagy kikapcsolódásunk spirituális oldalát.

A kőröshegyi katolikus plébániának a református templomhoz képest régebbre nyúlik a története, így az Báthory István országbíró építtette a 15. század második felében, de önálló plébániaként csak 1759 óta működik. Legutóbbi felújítására az 1970-es években került sor, amikor Kovács Endre, a híres orgonaművész saját tervei alapján nem csak az épületet rekonstruálták, hanem a benne található, még a múlt század végén épült orgonát is felújították.

Ennek köszönhetően a templomban lehetőség nyílt hangversenyek és koncertek bemutatására, amelyek közül kettő, a Musica Antigua Hungarica, majd a Cantus Pannonicus is országszerte ismertté, elismertté váltak, és mind a mai napig várják a komolyzenei művek és vallásos darabok kedvelőit.

A kőröshegyi református templom a 17. század első felében épült fel, az írásos feljegyzések alapján pedig 1619-ben már saját lelkésszel és rektorral is rendelkezett a felekezet. A falu lakosságának jelentős része református vallású volt azokban az időkben, és akárcsak a térség többi településén, úgy a török hódítások idején ezt a templomot is lerombolták, illetve felégették – méghozzá sajnálatos módon szinte az egész faluval egyetemben.

A ma látható és megcsodálható templomot 1813 tavaszán kezdték el építeni, és több mint öt évig tartottak a munkálatok, így 1818 augusztusában vehették birtokba a hívők. Utolsó felújítására 1987-ben került sor.