Látnivalók Siófok közelében – A balatonfüredi Vaszary Villa

Amennyiben a nyaralás során éppen nincsenek siófoki programok a városban – amire összességében csak nagyon kevés a reális esély –, és nincsen kifejezett strandidő sem, a legjobb amit tehetünk, hogy ellátogatunk az egyik közeli városba vagy településre. Siófok ugyanis olyan kiemelkedően szerencsés helyzetben van, hogy 30-60 kilométeres, tehát kényelmesen, akár kerékpárral is megközelíthető környezetében rengeteg elfoglaltságot és látnivalót találunk az év minden időszakában.

Ilyen például a közeli Balatonfüred is, ahol a híres Anna Bál mellett rengeteg kulturális emlék és hagyaték is megtalálható, így az országszerte ismert, illetve elismert Vaszary Villa is itt található, ahová a debreceni Déri Múzeumból érkezett Szomolányi gyűjteményt is megtekinthetik a látogatók.

Látnivalók Siófok közelében - A balatonfüredi Vaszary Villa

A Vaszary Villában a nemzeti és az egyetemes kultúra tekintetében is egy országszerte kiemelkedő, ezen felül pedig páratlan műgyűjtemény található meg, ami leginkább ipar- és képzőművészeti alkotásokat foglal magába. Az épület – ami nemrégiben alapos felújításon esett át – a 20. század egyik legnagyobb magyar festőjének, Vaszary János munkásságának állít emléket, így műveinek válogatásából is kapnak egy reprezentatív betekintést az ide érkezők.

A Vaszary Villa kiállításában megtalálható remekművek jelentős része a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkezett Balatonfüredre, méghozzá abba a környezetbe, ahol az egykori festő nagybátyja, Vaszary Kolos hercegprímás élte életének utolsó éveit. A kiállított festmények, és konkrétan a teljes helyszín tökéletes betekintést nyújt Vaszary János életművének különböző korszakaiba, de különösen nagy figyelmet fordít a kiállítás az egyházfőhöz kötődő alkotásokra, valamint természetesen a Balatonhoz kötődő művekre. A tárlat teljes egészében elkíséri a művész egész életútját a tanulóévektől egészen stílusának és művészetének kiteljesedéséig.

Természetesen Balatonfüredre nem csak a Vaszary Villa miatt érdemes ellátogatni, hanem olyan nevezetességek miatt is, mint például Blaha Lujzának, avagy a nemzet csalogányának nyaralója, vagy a Horváth-ház, ahol 1825-ben az első Anna Bált is tartották, ma azonban egyszerű lakóházak és üzletek találhatók benne.