Látnivalók Siófok közelében – A tési Szélmalom Múzeum

Amennyiben a Balaton fővárosában töltjük jól megérdemelt nyaralásunkat, vagy valamelyik szezonon kívüli hosszú hétvégét, és a város nevezetességei mellett éppen nincsenek olyan siófoki programok, amelyek felkeltenék az érdeklődésünket, akkor érdemes kocsiba ülni és elutazni Tésre. A Siófoktól alig 50-60 kilométer távolságban megtalálható település nagyon könnyen és gyorsan megközelíthető, és autó mellett a vállalkozó szelleműek akár a kerékpárt is választhatják a túrához, ezáltal ugyanis megismerkedhetnek testközelből a Bakonnyal és a csodálatos Tési-fennsíkkal.

Tésre elsődlegesen azért érdemes ellátogatni, ha már a siófoki programokat kivétel nélkül átéltük, mert egy nem csak Magyarországon, hanem Hollandia kivételével szinte egész Európához mérten egyedülálló élmény vár ott ránk, hiszen itt működik az ország egyetlen Szélmalom Múzeuma. A faluban egykoron ugyanis négy szélmalom is működött, és több szélmolnár is ilyen klasszikus formájában őrölte a gabonát a helyieknek.

Látnivalók Siófok közelében – A tési Szélmalom Múzeum

A malmok közül egy, a Helt malom ráadásul még ma is működőképes, holott Pircher János malomács még 1840-ben, tehát közel 200 évvel ezelőtt építette, ma pedig már a népi műemlékek sorát erősíti.

A bárki által megcsodálható építményt hat vitorlás szélkerék hajtja meg, és a feljegyzések szerint több mint 100 évig, egészen az 1950-es évek közepéig szüntelenül működött, illetve őrölte a friss szemes takarmányt.

A Szélmalom Múzeum keretein belül, a Helt malomtól mintegy 200 méterre találhatjuk a műszakilag szintén kiválóan helyreállított Ozi-féle malmot, amelyet 1924-ben épített meg Ozi János asztalos, méghozzá az imént bemutatott mintájára. Mindkét építészeti csodát és remekművet bárki szabadon meglátogathatja és megcsodálhatja, aki a siófoki programok mellett ellátogat a tési Szélmalom Múzeumba, ahol nem csak ezekben az ipari műemlékekben gyönyörködhetünk, hanem eredeti molnárszerszámok mellett egy korabeli kovácsműhely is megtalálható.

Amennyiben tehát szeretnénk megismerkedni a magyar ipar múltjával, és kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen technikával őrülték a gabonát az 1800-as években, egy korhű, még ma is működőképes szélmalom segítségével mindent megtudhatunk a témában, és akár egy teljes napot is eltölthetünk Tésen, valamint közelében.