Látnivalók Siófokhoz közel – A Vörös homokkő tanösvény Balatonalmádiban

Noha a siófoki programok szinte az év minden napján izgalmas és érdekes kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, azonban amennyiben szeretnénk más települést is alaposabban megismerni, a Balaton fővárosa ebből a szempontból is nagyszerű fekvéssel rendelkezik.

Siófokról ugyanis bármelyik irányba is indulunk el, a magyar tenger legszebb gyöngyszemeit ismerhetjük meg, ott van például Balatonalmádi, ahol akár egy egész napot is eltölthetünk az országszerte híres és ismert Vörös homokkő tanösvény végigjárásával.

A Vörös homokkő tanösvény Balatonalmádiban

A Vörös homokkő tanösvény a siófoki programok mellett egy igazán alapos és tartalmas, mintegy 6 kilométer hosszú városi tanösvényt takar, amit bárki szabadon követhet annak érdekében, hogy felfedezze Balatonalmádi csodálatos városát. A tanösvény bejárásához nem kell mást tennünk, csak megkeresni a Városháza teret, ahol ingyenes tájékoztatót, leírást és térképet is kaphatunk a körbejáráshoz.

Utunkat a környéken, illetve a tanösvényen felfestett kék háromszög-jelzések segítik majd, amelyek a Városháza térről indulnak a Széchenyi sétányon és a ligeten keresztül, majd a Szent Imre herceg utcán és a Kiserdőn át az óvári kilátóig.

Főként itt, a kellemes panorámát nyújtó kilátóhelyen érdemes elidőzniük az embereknek, a Balatonalmádi egykori szőlőhegyén kialakított helyszínről ugyanis tökéletesen látszik a Fűzfői-öböl, Vörösberény csodálatos templomai, valamint Balatonkenese híres magas partja is, természetesen a Balaton általános szépségével egyetemben.

A kilátó alatti feltárásban tekinthető meg az ösvény nevét is adó, illetve a vidékre jellemző vörös homokkő teljes falójában, ami a földtörténeti ókor végén, a perm időszakban képződött, és különleges színét a szemcsék felületét bevonó vasmaradványok, főként a hematit és a limonit adják. A tanösvény a kilátó után elvisz minket Balatonalmádi egykori vöröskő-bányászatának központja mellett, és addig visz minket, amíg el nem jutunk egy régi gőzmozdonyig, ami egykoron Veszprém és Alsőörs között közlekedett.

A vonat megcsodálását követően a Szemmelweis és az óvári utcákon haladhatunk tovább, és útközben megtekinthetjük a város egyik legnagyobb vallásos nevezetességét, avagy a Szent Jobb Kápolnát, ahol 2001 óta Szent István jobbjának egy fragmentumát is őrzik. A vasúton átkelve aztán az öregparkot csodálhatjuk majd, majd a sétát követően visszatérünk a vasútállomáshoz, ahol a túra véget is ér.