Látnivalók Siófokon kívül – Szántódpuszta látnivalói

Noha a Balaton fővárosának vezetése mindent megtesz azért, hogy az év minden hétvégéjén és időszakában változatos siófoki programok várják az érkezőket, azonban még a változatosság jegyében sem lehet mindig mindenki kedvében járni. Amennyiben Siófok nevezetességeit már mind megtekintettük a múltban, akkor érdemes az izgalmas programok érdekében ellátogatni Szántódpusztára, ami egy igazi idegenforgalmi látványosságnak tekinthető, éppen ezért nem véletlen, hogy 1995-ben a település az Európa Nostra díjat is elnyerte azért, mert példaértékűen őrzi a magyar építészeti hagyományokat, illetve élen jár a műemlékek helyreállításában.

Szántódpuszta majorságát eredetileg még I. András adományozta oda a tihanyi apátságnak, így a török hódításig egyházi birtok volt, majd elnéptelenedett, de a törökök kivonulását követően ismét benépesült, így itt található például az a kúria is, ahol egykoron Kazinczy Ferenc kereste fel Palóczi Horváth Ádámot. A puszta egyik legszebb építménye a Szent Kristóf kápolna, ahonnan rendkívül gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, valamint a Balaton északi partjának jelentős részére.

Szántódpusztára látogatva azonban nem csak ezeket az építészeti látványosságokat tekinthetjük meg, hanem egy több mint 30 épületből álló, majorsági jellegű műemlék-együttest is. Ide tartozik az említett kúria és kápolna mellett egy csárda, egy magtár, egy borospince, egy cselédház, de még egy temető is, amelyek eredetije még az 1700-as években épültek, és a mai épületek ezek alapjaira és mintájára épültek fel. Miután az épületeket teljesen helyreállították, illetve újra felépítették – ez az 1970-es években volt – azóta idegenforgalmi és kulturális központként funkcionál a helyszín.

Szántódpuszta tökéletesen kiegészíti a változatos siófoki programok kedvelőit, így a látványosságok mellett a legtöbb nézőt például a lovas programok vonzzák, amelyek között gyakran nemzetközi versenyeket is találnak az érdeklődők. A műemlék-jellegű épületekben ezen felül állandó kiállítások és idegenforgalmi szolgáltatások is várják az érkezőket, akik így rendkívül átfogó betekintést kapnak Magyarország képzőművészeti, kultúrtörténeti, néprajzi és építészeti emlékeibe egyaránt.