Lázcsillapítás gyógynövényekkel

Itt az influenzajárvány, illetve a meghűlések időszaka, amikor az ember nagyon könnyen megfázik és belázasodik. A láz bizonyos fokig hasznos a szervezet számára, hiszen a szervezet így segíti a kórokozók elpusztítását. Van azonban egy bizonyos határ, ami fölé nem szabad engedni a lázat. Ekkor vagy gyógyszerekhez nyúlunk, vagy megpróbáljuk természetes módon, gyógynövényekkel csillapítani a problémát.

Szerencsére rengeteg olyan gyógynövény létezik, amelyek izzasztó és lázcsillapító hatással rendelkeznek. Már az ókorban is erre használták például az orvosi zsályát, ami lázcsillapító hatása mellett rendkívül jól használható gyulladáscsökkentésre is, ezáltal teakeverékek fő összetevője, ami kitűnően gyógyítja a torokgyulladásos problémákat is.

Nagyszerű lázcsillapító és immunerősítő hatása van továbbá a fekete bodzából, illetve a bodza fekete terméséből készült izzasztó teának, amit világszerte alkalmaznak láz csillapítására, de köhögéscsillapító és nyákoldó hatása miatt is gyakran alkalmazzák.

laz

Az egyik legismertebb lázcsillapító gyógynövény azonban alighanem a hársfa, ami az izzadás elősegítésével képes megszüntetni a lázas állapotot.

Nem csak gyógynövények, hanem bizonyos fűszerek is nagyon kiválóak abban az esetben, ha lázat kell csillapítanunk. Kevesen tudják például, de majoránna, mint a magyar konyha egyik legismertebb fűszernövénye is ilyen, ezáltal ízesítése mellett nagyszerű gyulladás gátló és lázcsillapító hatással bír, és az erős köhögésre is nagyszerű ellenszer.

Ebbe a kategóriába sorolható még továbbá a bazsalikom is, ami fájdalomcsillapító és görcsoldó hatása mellett képes csökkenteni a lázat is, akárcsak például a gyömbér vagy a koriander.