A leggyakoribb tévhit a kamilláról

A kamilla minden kétséget kizáróan az egyik legismertebb gyógynövényünk, amelyet a legtöbb család alkalmaz Magyarországon, sokan azonban mégis inkább azt javasolják, hogy tartsuk távol magunkat a kamillától, mert használata allergiát válthat ki.

A kamilláról tudni kell, hogy az egyik legbiztonságosabb és bizonyítottan a legtöbb gyógyhatással rendelkező növény, ami bizonyítottan gyulladáscsökkentő, baktériumölő és görcsoldó hatású is, legyen szó akár megfázásról, bélrendszeri görcsökről, gyomorpanaszokról vagy éppen bőrgyulladásról, a kamilla minden esetben segít.

Tény, hogy nagyon sok gyógynövény képes hosszabb távon túlérzékenységi reakciót produkálni, ami annak köszönhető, hogy bizonyos allergénekkel szemben nem léteznek antitestek, azonban a kamillavirág még belsőleges alkalmazás során is csak nagyon ritkán képes allergiát előidézni.

A tévhit alapját egy a fészkes-virágzatúakra jellemző vegyület, a szeszkviterpén-lakton képezi, ami a bőrrel érintkezve valóban kiütést, irritációt és bőrgyulladást okozhat, a kamillában azonban ezek a molekulák vagy egyáltalán, vagy csak rendkívül kis mennyiségben találhatók meg.

A kamilla tehát allergiás reakciókat önmagában soha nem válthat ki, de kivételt képezhet, ha mi magunk gyűjtöttük őket a szabadban, és a keverékbe belekerült a növényhez hasonló nehézszagú pipitér, ami már valóban jelentős mennyiségben tartalmazza a vegyületet, és képes súlyosabb allergiát is előidézni.

Ha viszont a kamillát tiszta forrásból vásároljuk, gyógynövényboltokban, válogatott, előre zacskózott változatban, amelyeket szakember gyűjtött és osztályozott, biztosak lehetünk abban, hogy önmagában soha és semmilyen formában sem idézhet elő allergiás reakciókat.