Litér nevezetességei

Litér ideális kirándulóhely és turisztikai célpont lesz azok számára, akik a siófoki programok mellett szeretnének a várostól alig 17 kilométerre, történelmi emlékek és valódi természeti értékek mellett autentikus falusi környezetben eltölteni néhány kellemes napot vagy órát.

Litér közel 1000 éves múlttal rendelkezik, egy eredeti Árpád-kori falu, ami a Balaton északi partján terül el, és több, korban illetve stílusban egymástól alaposan eltérő településrésszel rendelkezik.

Egyik legrégebbi és leglátványosabb történelmi emléke – amit turisták százai keresnek fel minden évben – a Dózsa György utcában megtalálható református templom, amelynek elődje még az Árpád korban épült, noha ennek jelentős emlékei az idők folyamán a föld alá kerültek vagy elporladtak, egyedül csodálatos oszlopszobros kapuzata maradt meg, amit a régészek szerint a 13. században építhettek.

Litéren egyik jellegzetes és egyben történelmi emléke még az egykori kastély épülete a hozzá tartozó majorral, ahol magtár és zsellérházak egyaránt megtalálhatók voltak. Az egykori kastély ma az Árpád Fejedelem Általános Iskolának nyújt otthont, parkjában pedig az iskolához tartozó épületek, valamint a diákok nagy örömére a hatalmas udvar, illetve a sportpálya található, amelyek részben ugyan, de megőrizték autentikus jellemüket.

A kis településre látogatóknak érdemes ellátogatniuk a modern stílusban épült római katolikus templomhoz, de a természet szerelmesei ideális kirándulóhelyként is tekinthetnek rá, hiszen a környéken egy kijelölt turistaút vezet végig, ami érinti a Séd patakot, a Mogyorós és Nyerges hegyeket – sajátos dolomitflórájukkal és faunájukkal –, a Bendola patakot, majd végül a Romkút nevű, római maradványokat is őrző területet.