A macskakarom, mint természetes immunerősítő

A macskakarom egy Peruból származó gyógynövény, amelynek áldásos hatásairól egyre többet hallani manapság – méghozzá nem véletlenül, hiszen Európa legtöbb országában az egyik legjobb és legerősebb immunerősítő készítményként hozták forgalomba.

Noha hazánkban meglepően sokáig kell várni rá, ma már nálunk is kapható hivatalos a macskakarom, ami egy őserdei növény, és akár 20-22 méter magasra is megnőhet, nevét pedig az ágacskái között növő, hegyes, karomszerű képződményeiről kapta.

Az őserdő lakói már évszázadok óta használják gyógyításra a macskakarmot, elsődlegesen gyulladáscsökkentésre, fertőzések kezelésére, sőt mi több, daganatos elváltozások gyógyítására, valamint ízületi panaszok enyhítésére is.

Több megfigyelés is született, amely szerint a macskakarom ideális a cukorbetegség, a bőrgyulladások, a menstruációs zavarok, valamint az emésztési bántalmak kezelésére, valamint ezen tünetek enyhítésére.

Érdemes azonban megfelelő elővigyázatossággal alkalmazni a macskakarmot, hiszen nagyobb adagban csökkenti a petesejtek termelődését, ezáltal rossz hatással van a fogamzó-képességre, a méh izmait ugyanis erősebb összehúzódásra kényszeríti, bizonyos esetben pedig a vetélés kockázatát is megnövelheti.

Terhesség idején tehát egyáltalán nem ajánlatos alkalmazni, de az érzékeny gyomrúak számára is irritáló hatást fejthet ki a gyomor nyálkahártyájában, így gyomorfájást válthat ki. Refluxtól és fekélytől szenvedők tehát inkább ne szedjék.

A macskakarom is kiválthat allergiás reakciókat, önmagában azonban csak ritkán, de más készítményekkel való együttes alkalmazásáról mindig érdemes szakember tanácsát kikérni.