A mandalák mintái és jelképei

A mandalák nem csak színeikkel tudnak pozitív hatást kifejteni életünkre és mindennapjainkra, hanem a rájuk festett különféle mintákkal és jelképekkel is. Hogy ezek mit jelentenek és milyen segítő jelképek léteznek?

A legáltalánosabb mandala jelkép a pont és a kör, amelyek közül előbbi az egységet és az ént, mondhatni az egót jellemzi, míg a kör a tökéletességet, a Napot, a kozmikus rendet, az örökkévalóságot, az örök körforgást, a reinkarnációt, de ezen felül gyakran használják a férfi energia megtestesítőjeként, illetve varázskörként is.

A körök lehetne egymásba fonódóak is, amelyek a kapcsolódást, a kapcsolatokat, a szövetségeket jelképezik. A sokszögek a mandalák esetében mindig a labilitás megtestesítői, míg a csigavonalak a termékenységet, a teljességre való törekvést, az életerőt jelentik. Ha a jobboldali irányba tekeredik, akkor épít, teremt és gyógyít, ha a baloldalra, akkor rombol, pusztít és megbetegít.

A mandalák készítése során mágikus jelentőséggel bírnak a háromszögek is! Amennyiben a csúcsa felfelé ível, az minden esetben a szabadságot, a kreativitást, a kitörést jelképezi, az ég felé való emelkedés törekvését. Amennyiben a háromszögcsúcsa lefelé néz, akkor a befogadást, a materializmust tudjuk kifejezni vele. Ha a két háromszöget egymásba rajzoljuk, egyiket csúccsal felfelé, másikat lefelé, abban az esetben a kozmikus egyensúlyról beszélhetünk.

A mandalák esetében az egyenes vonalak és a hullámvonalak is jelképek, így előbbi a mozgást, utóbbi a terjedést, a ritmikusságot, az állandóságot jelképezi. A kereszt bár alapvetően keresztény jelkép, egy mandalán a tudatosságot, a karmát, az áldozathozatalát, az ég felé való törekvést jelképezi, ami az emberi küldetés egységét hivatott kifejezni.

Ha a mandalán Holdalt látunk, az minden esetben a béke, a női erő, a tisztaság jelképe, valamint a fényhozó a sötétségben. A lépcsők megjelenése irányuktól függővé teszi a jelentést, így lefelé ábrázolva őket a tudatlanságot, felfelé pedig az égbe való emelkedést jelentheti. A mandalákon megjelenhetnek ezen felül virágok is, így a rózsa például a szerelmet, a harmóniát, a vágyat és a szépséget jelképezheti, míg a lótuszvirág az élet körforgását, az örök életet, a három létforma egyidejű jelenlétét, avagy a virágot, a magot és a rügyet, ezáltal a múltat, a jelent és a jövőt szimbolizálja.harmónia