Mandalák, a színek világában

A mandaláknak a hindu vallásban különösen nagy szerepet tulajdonítanak, így már-már természetfeletti tulajdonságokkal ruházzák fel őket. Ezt a képességüket elsődlegesen annak köszönhetik, hogy a hinduizmus hívei azt tartják, az egyes mandalák a természet energiáit és rezgéseit felhasználva hatással vannak életünkre.

A mandalák eredetük szerint hindu és tibeti szimbólumok, amelyek elsődlegesen az isteni rendet, valamint a lélek geometriáját fejezik ki. A mandalákat felhasználhatjuk mindennapi kabbalaként, az otthon díszeként, de akár meditációs tárgyakként is, amelyek segítenek abban, hogy lelki erőnk és energiánk rendezésével elérhessük céljainkat.

A világban számtalan természetes mandalát találhatunk, azonban vásárolhatunk előre elkészített darabokat is, mindemellett a leghatásosabb mégis az, ha saját magunk készítjük el azt a mandalát, amire nekünk szükségünk van. Nem a szépség, nem a szimmetrikusság a fontos ezen a téren, sokkal inkább az, hogy milyen színeket válogatunk össze mandalánkhoz.

Amennyiben például szeretnénk megnyitni és megerősíteni szívcsakráinkat, abban az esetben a zöld szín használatának erőteljesnek kell lennie, méghozzá a második iránti bizalom lehetősége miatt.

Nem szabad hanyagolni a sárga színt sem, ami az új kapcsolatok kialakításában segít, és természetesen nem csak szerelmi, baráti kapcsolatok esetében is alkalmazható. Az ezüstszínű mandalák alkalmazásával az addig blokkolt vagy elfojtott érzelmek csakráját nyithatjuk meg újra, míg a narancssárgával a vonzerőnket növelhetjük meg, miközben vitalitásunkat is újra felébresztjük, megtámogatjuk.

A kék színnel nem csak stressz mentesíthetjük életünket, hanem ezzel szemben harmóniát is hozhatunk magunknak, ami elengedhetetlen egy új kapcsolat kialakításához, akárcsak a piros szín, ami nem csak az élet más területein, hanem a mandalák esetében is a szerelmet szimbolizálja, de spirális ábrázolásával a lélek egészségét is kifejezhetjük, illetve elősegíthetjük általa. A rózsaszín ezzel szemben a szeretet színe és a lelki gyógyulást segíti elő, így sérelmek, szakítások vagy bármilyen lelki eredetű probléma esetén használható.

Az anyatermészetnek köszönhetően ugyanakkor nem csak készíthetünk, hanem találhatunk is magunknak úgynevezett természetes mandalákat, így például a virágok képében, így a vörös rózsa vagy a sárga nárcisz a legerősebb mandaláknak tekinthetők.