A meditáció pozitív hatása a testre

A meditáció egy olyan folyamat, amelynek segítségével az ember saját elméjének ellazult állapotával képes meggyógyítani saját magát. A meditációval kapcsolatban általános vélekedés, hogy csak és kizárólag a lélekre, valamint a lelki eredetű problémákra van jó hatással, de az tévedés, a meditáció ugyanis testi problémákra, fizikai eredetű bántalmakra is alkalmazható sikeresen – mint azt számtalanszor igazolták már tudományos kutatások is.

meditáció

A meditációnak alapvetően két fajtáját különböztethetjük meg, így létezik a buddhizmuson alapuló, gondolati síkon alkalmazott meditálás, amikor az ember egy kényelmes testhelyzetben csak saját légzésére figyel, elmélyül, kitárja elméjét, és beengedi a pozitív gondolatokat.

A másik meditációtípus alapelve teljesen hasonló, így az elmélyülés, az aktív pihenés, valamint a pozitív gondolatok beengedése a cél, ehhez azonban az embernek egy kényelmes testhelyzetben mantrákat kell mondogatnia 15-20 percen át.

A meditációval kapcsolatban ugyan az orvostudomány egy része még mindig szkeptikus, hiszen ami tudományosan még nem magyarázható, azt továbbra is sarlatánságnak hiszik, holott a meditáció segítségével egyre gyakrabban és egyre nagyobb sikerrel gyógyítanak fizikai problémákat is. Különösen eredményesen alkalmaztak már meditációt például fájdalomcsillapítás, valamint ízületi gyulladás kezelésében.

Az orvostudomány elismerte a meditáció ezen hatását, és magyarázatot is megpróbáltak keresni rá, így arra jutottak, hogy a minden nap gyakorolt meditáció arra tanítja és ösztökéli az agyat, hogy az ne a jelenre koncentráljon, vagyis ne közvetlenül a rosszat élje át, hanem rögtön a kezelés utáni eseményre összpontosítson, avagy a jóra és a fájdalommentességre.