A méz 4 jótékony hatása, amelyet csak kevesen ismernek

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy megfázás alatt áldásos hatása lehet egy jó nagy bögre, forró, mézes teának. A méznek azonban nem csupán torokfájás idején vehetjük hasznát, hiszen számos jótékony hatást képes gyakorolni a szervezetünkre.

A méz, gyógyító hatását igen korán felfedezték, ugyanis már az ókori népek is előszeretettel fogyasztották fertőtlenítő, valamint antibakteriális hatása miatt. Lássuk, milyen jótékony hatásai vannak a méznek, ami miatt rendszeresen be kellene iktatni az étrendünkbe:

1. Reflux ellenes hatása van

A méz segítséget nyújt a refluxos panaszok kezelésében, továbbá a megelőzésben is nagy szerepet játszik a rendszeres fogyasztása. Mindezt A BMJ, vagyis a British Medical Journal nevű folyóirat írta meg, miután néhány indiai tudós bebizonyította a méz reflux elleni jótékony hatását.

2. Hasmenés elleni csodaszerként is alkalmazható

A csecsemőkorban kialakuló hasmenések kezelésére kiválóan alkalmas a méz, mivel a betegség lefolyásának idejét jelentősen le tudja rövidíteni a rendszeres mézfogyasztás.

Emellett, remekül lehet pótolni a segítségével azokat az elektrolitokat is, amelyek a hasmenés során eltávoznak a szervezetből.

méz

3. Sebgyógyításra is alkalmas a méz

Napjainkban előszeretettel alkalmazzák a mézet külsőleg is. A cukorbetegségben szenvedő emberek testén kialakult fekélyek gyógyítására ugyanis, különösen alkalmas a méz.

Olcsó, mellékhatásoktól szinte teljesen mentes megoldás a mézes ecsetelés, ellenben az antibiotikumokkal történő kezeléssel, amely számos mellékhatással jár, és sok esetben hatástalannak is bizonyul. Természetesen, a mézes ecsetelés nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, de annak kiegészítésére, tökéletesen megfelel a fekélyek gyógyulásának felgyorsítására.

4. A méz bőrgyulladások kezelésére is alkalmas

A sugárzás következtében kialakuló bőrsérülések, gyulladások kezelésében, illetve azok megelőzésében is jelentős szerepe van a méznek – a kutatók elmondása szerint. A szakemberek, mellrákban szenvedő hölgyeket vizsgáltak és azoknál, akik rendszeresen használták a mézet külsőleges bőrápolás céljából, kisebb arányban alakult ki a sugárzás okozta bőrgyulladás.