Mi az a mandala?

A mandala egy szanszkrit eredetű szó, jelentése pedig kör. A mandalákat évezredek óta meditációs segédeszközként használják a hinduizmus gyakorlói, de nem csak a keleti, hanem a nyugati kultúrákban is szerepük van, sőt mi több, gyakran díszítőművészetekben is nagyon gyakran használják.

A mandalák érdekessége, hogy formáik és színeik a természetben, többnyire élőlények formájában is felfedezhető. Az első mandalákat a kutatók barlangrajzokon találták meg, méghozzá 7-8 ezer évek mezopotámiai mintákon, de alkalmazása mind a mai napig megtalálható főként az inka, a maja, a kelta, az arab és a buddhista művészetekben.

A hindu vallási és spirituális tradíciók a mandalákat, illetve a mandala mintáit elsődlegesen a tudat tágítására használják ki, és gyógyításra alkalmazzák. A legnagyobb szerephez eddig a buddhista kultúrában jutott, ahol meditációhoz és gyógyításhoz használják a legtöbb esetben.

A mandala nem minden esetben kör alakú forma, azonban mindig a külső, valamint a belső világmindenséget kell kifejeznie, hiszen a szabályosan ismétlődő minták a hinduk szerint képesek arra, hogy befolyásolják minden élőlény energiarendszerét, ami úgy segít a gyógyításban, hogy ezt az energiaszintet a megfelelő hullámhosszra állítja, és kiegyensúlyozza az agyféltekék közötti harmóniát.

A mandalával való gyógyítás tehát a regeneráció egyik legjobb eszköze, amit nyugtató hatása mellett a szervezet öngyógyító képességének beindításával érhetünk el, ezen felül megnövelhetjük vele az agy kapacitását, ezáltal fejleszthetjük tanulási képességünket is. A mandalák képesek ezen felül megnövelni az emberek energiaszintjét.

Minden egyes mandala különféle színeket, de inkább fényeket sugároz, ami bizonyítottan hatással van az élő szervezetben zajló biokémiai és biofizikai folyamatokra, hiszen a fény nem más, mint egy előre meghatározott tulajdonságokkal rendelkező elektromágneses hullám, amire a biológiai szervezet nagyon érzékeny.

A mandalával kivitelezett fény gyógyító energiáját a szervezet képes a megfelelő helyre juttatni, így az energiákra érzékeny enzimek befolyásolhatóvá válnak a besugárzott energiára. Ezen az elven működik a mandalák csodálatos, mégis tudományos módszerekkel is magyarázható gyógyító, valamint energetizáló hatása.