Miért lett Siófok hazánk egyik legnépszerűbb települése?

Siófok, Somogy megyében helyezkedik el, a Dunántúlon. Jelenleg, Magyarország ötödik legkedveltebb és legtöbbet látogatott városának tekinthetjük ezt a csodálatos települést. De vajon minek is köszönheti Siófok ezt a roppant nagy népszerűséget? Miért látogat el ebbe a városba évente több százezer ember? Miért kedvelik a külföldi turisták is éppen Siófokot?

A válasz alapvetően a kedvező földrajzi elhelyezkedésben keresendő, továbbá Siófok színes programjai, látnivalói, nevezetességei is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a város közkedvelt lehessen a turisták körében.

Siófok a Balaton partján elterülő városok közül a legnagyobb. Közvetlenül a déli parton helyezkedik el, és igen nagy kikötővel is rendelkezik. Nagy területét annak köszönheti a város, hogy a 20. század második felében Balatonújhely és Balatonkiliti is Siófokhoz lett csatolva, éppúgy, mint Balatonszabadi.

A korábban önálló kis települések beolvadtak Siófok területébe, így válhatott Siófok a Balaton part legnagyobb városává. A Balaton déli partja kifejezetten jó lehetőséget teremt a fürdőzésre. Főként a kisgyermekkel érkező turisták, az idősebbek, valamint az úszni nem vagy csak kevésbé tudó látogatók látogatják ezt a partszakaszt, mivel itt csak nagyon lassan mélyül a víz.

A déli partot szelíd lejtésű dombsor határolja. A siófoki partvonalat két nagyobb részre osztották fel. Az egyik az Aranypart, amely a keleti részt öleli fel, míg a Sió csatorna nyugati oldalán elhelyezkedő partszakasz az Ezüstpart névre lett keresztelve. Az Ezüstpart előnye, hogy ott szinte végig szabad strandokon lehet ingyenesen fürdőzni, míg az Aranypart egy része fizetős.

Az Aranypart egyik ingyenes részén helyezkedik el a homokos part, amelyet a kisgyermekes családok kifejezetten kedvelnek, hiszen itt fehér homokkal borított a part, és a víz csak nagyon-nagyon lassan mélyül. A fehér homoknak köszönhetően már-már úgy érezhetjük, mintha egy tengerparton heverésznénk.

A „magyar tenger” egyik legkedveltebb strandja éppen ezért a siófoki Aranyparton fellelhető homokos strand. Az Aranyparton és az Ezüstparton egyaránt számos vendéglátóegység várja a vendégeket, így, ha a fürdőzésben elfáradtunk és megéheztünk, csak egy pár lépést kell megtennünk a legízletesebb fogások megkóstolásához. Siófok tehát, nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb Balaton parti települések egyike!