Mindent a mandalákról

A mandalákat a legkönnyebben egyfajta hagyományos, ámde a modern világban is helytálló meditációs és gyógyító képekként lehetne jellemezni, amelyek képesek harmonizálni a testet, a lelket, valamint teljes életterünket, ezáltal környezetünket is. A mandala egy szanszkrit szó, amelynek jelentése kör, vagy kör alakú ábra. A mandala ugyanis nem más, mint az univerzális igazság általános szimbóluma, ami képes jelképezni és egy ábrában összefoglalni a világegyetem erőit és az egyéni tudatot, miközben azt a folyamatot ábrázolja, amikor a tudatosság által eljutunk az isteni egység állapotába.

A mandalákat nagyon régóta használják vallási és spirituális hagyományok is, elsődlegesen meditációra, gyógyításra, valamint a tudat kitágítására is. A mandalák összetétele kultúránként változnak, de jelentése világszerte közös, egyszóval mindenhol egyfajta misztikus szimbólumként tekintenek rá.

Kevesen tudják, de a mandalák a keresztény egyház szimbólumrendszerében is megjelennek, így például a rózsaablakok esetében, de a templomok és szentélyek alaprajzai, a benne található díszes festmények és mozaikok mind-mind mandaláknak tekinthetők, azonban az ábrák elsődlegesen a hinduizmusban és a buddhizmusban kaptak nagy szerepet.

mandala

A két vallási irányzat követői éppen ezért óriási figyelmet szentelnek a mandalák megalkotásának, igencsak nagyra becsült meditatív tevékenységként tartják számon a folyamatot, így egyfajta módosult tudatállapot szükséges ahhoz, hogy az ábrák létrejöhessenek. Lehet őket rajzolni, festeni, de léteznek háromdimenziós mandalák is, a lényeg, hogy a színek és az ábrák minden téren harmóniában legyen az ősi hagyományokkal és tanításokkal.

Amint ugyanis ismert, a mandalaformák, valamint a benne elhelyezkedő geometriai alakzatok és felosztások a ritmikus ismétlődéseknek köszönhetően képesek hatni az élővilág energiáira. Amennyiben tehát egy mandala helyesen kerül megalkotásra, képes lesz megfelelő, számunkra előnyösebb hullámhosszra állítani rezgéseinket, amivel rövidtávon is képes harmóniát teremteni életünkbe.

A mandalák nem csak nyugtatják, regenerálják is szervezetünket, harmonikus rezgéseikkel képesek beindítani öngyógyító képességeinket, miközben megnöveli az agy kapacitását, ezáltal pozitív, új gondolatokat ébresztve bennünk.