Mindent a zöld teáról

A zöld tea a szó legnemesebb értelmében vett teának tekinthető – egyes vélemények szerint az egyetlen és valódi teának –, amihez a Camellia Sinensis nevű növény levelét szüretelik le, és egy minimális oxidációs folyamatot követően hasznosítják is.

A zöld tea egykoron kizárólag az ázsiai, főként a kínai és a japán emberek kiváltsága volt, de napjainkban a nyugati társadalmakban is egyre kedveltebbé válik, elsődlegesen kedvező élettani hatásainak köszönhetően, így lassanként felváltani látszik a nyugaton az évszázadok alatt megszokott és megkedvelt fekete teát.

zöld tea

A zöld tea legnagyobb előnye a fekete teához képest, hogy egyáltalán nem erjesztik meg, a szüretelést követően tehát mindössze egy kevés gőzölést alkalmaznak, amivel leállítják az erjesztési folyamatot.

A levelek ezek után szárítás alá esnek, majd minőségüknek megfelelően szétválogatják őket, és aprítás vagy formázás után már készíthető is belőlük az ízletes zöld tea, amiben emiatt rengeteg hasznos alapanyag megtalálható.

Hogy pontosan mik? Példának okáért az egészségünk megőrzéséért felelős, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésében kulcsszerepet játszó katechin és flavonol, amelyek mellett rengeteg ásványi anyag – főként alumínium és réz –, vitaminok – rengeteg C-, D- és K-vitamin –, valamint illóanyagok és koffein is megtalálható benne, de minimális mennyiségben teofillin és teobromin is, amelyek szintén hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

A zöld teának tehát rengeteg kedvező és pozitív élettani hatást tulajdonítanak, amelyek többségét ráadásul a múltban tudományos kísérletekkel, laboratóriumi körülmények között is alátámasztottak. Ezek között találjuk a zöld tea immunerősítő képességét, ebből következő rákmegelőző hatását, de segít továbbá a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, valamint talán meglepő, de a fogszuvasodás és a fogínybetegségek ellen is védelmet nyújt.

Talán még ennél is fontosabb azonban, hogy fogyasztásának semmiféle negatív hatását nem mutatták ki eddig, ergo csak jót teszünk szervezetünkkel, ha zöld teát iszunk. A legnagyobb zöld tea termelő országok egyébiránt Kína és Japán, akik a legjobb minőséget is produkálják a teakeverékekkel. Az egyik leghíresebb és legjobb minőségű zöld tea a Longjing, amit a kínaiak készítenek.

 

.