Mit tegyek az őszi megfázások ellen?

Petőfi Sándor verssorait idézve, „Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem.” Sokan vagyunk így az őszi évszak megítélésével, ha velünk minden rendben van.

De aki állandóan betegeskedik ősszel, mert mindig elkapja a náthát, hajlamos az influenzára, az bizony nem szereti az őszt, ha tehetné, átugorná ezt az évszakot. Sajnos sokan nem élvezik az őszt, mert állandóan fújják az orrukat, viszont ha tennének az immunrendszerük támogatásáért, akkor megláthatnák eme évszak szépségeit és több szabadban tartott programon is részt vehetnének.

Nyáron többnyire nem okoz gondot a természetes módon történő vitamin fogyasztás, de ez a lehetőség az őszi hónapokban egyre jobban szűkül. Immunrendszerünk támogatásáért sokat tehetünk még ilyenkor is, hiszen a sokat emlegetett C-vitamin nagyon sok formában kapható, a cseppektől a tablettákig széles a kínálat.

A multivitaminos készítmények is nagyban támogatják, erősítik a gyengülő szervezetünket.

Kevesen szeretik, de hatásáról ódákat zengenek: ez a fokhagyma. Aki folyamatosan fogyaszt már kis mennyiségben is fokhagymát, az biztos, hogy kevésbé lesz hajlamos a megfázásos tünetek produkálására, vagy ha már elkapta az aktuális baktériumokat, akkor hamarabb lábal ki a betegségből.

A fokhagyma leves, azon kívül, hogy nagyon finom, nem „büdös”, és még természetes módon fokozza szervezetünk védekezőképességét. Ki gondolta volna, hogy a tengeri halakból készült ételek is immunerősítő tulajdonsággal rendelkeznek?

A lazac vagy tonhal fogyasztásával is sokat tehetünk szervezetünk támogatásáért. Sokan azért nem fogyasztják, mert drága ételnek számít, de azért egy-egy alkalommal bárki megteheti, hogy elkészítse magának például egy hétvégi szabadtéri sütés – főzés alkalmával a roston sült tonhalat vagy lazacot, vagy a Mala Gardenben fogyassza el ízletesen elkészítve.

Egyre népszerűbb az áfonya, így a piacokon is kaphatóak már a friss bogyók, melyek rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, melyek segítik a bőr üdeségét megőrizni, ráadásul antibakteriális és vérkeringést serkentő hatása is van. A vérkeringés javítása miatt hasznos az ideghártyák regenerálódásában is. Ezenkívül nagyon finom, de aki nem szereti magát a gyümölcsöt, az megveheti kapszula formájában is a gyógyszertárakban