Mit tegyünk az őszi sokkhatás ellen

Az őszi fáradság legyőzése érdekében ne feledkezzünk el magunkról sem. Nyáron a siófoki Aranyparton egyik program váltja a másikat, észre sem vesszük, hogy mennyi mindenben vettünk részt, mégis bírtuk. Az őszi szezont fel lehet használni saját magunk kényeztetésére is.

Ilyenkor elmehetünk egy szépségszalonba, masszőrhöz, vagy akár egyedül is beülhetünk egy filmet megnézni valamelyik moziba.

Bizonyára már mindenki unhatja a mozgásra való ösztönzést, hiszen sosincs erre ideje senkinek. De ha legalább egyszer kipróbálja, hogy milyen jó érzés lepi el agyunkat utána, akkor értheti meg igazán, hogy miért noszogat mindenki mindenkit, hogy mozogjon: fusson, tornázzon, táncoljon. Ha a reggel kezdődik nehezebben, ha már a csésze kávé sem segít abban, hogy felébredjünk akkor próbáljuk ki a reggeli váltózuhanyt.

A hol hideg, hol meleg zuhanyozás felfrissíti a testünket, fokozza a vérkeringésünket, ettől energikusabbak és vidámabbak leszünk. Jól indulhatunk a napi megpróbáltatások megoldásához.

Ősszel egyébként is sokkal több a feladatunk: korábban kell kelni, ébredni, már később ébred a Nap is. Rendszertelenebbül étkezünk, valamiért rohamosabbak lesznek az őszi hétköznapjaink, sokasodnak a feladataink.

Többet tehetünk az őszi megterhelés ellen, ha a tudatos magatartást választjuk. Nagy segítséget jelent, ha átgondoljuk a hétköznapi teendőinket és napirendet állítunk össze magunknak. Akár órarend formájában ki is tehetjük a hűtőre, vagy ha van az otthonunkban, akkor az üzenőfalra. Így minden este meg tudjuk tervezni a holnapi napot anélkül, hogy feleslegesen terhelnénk szervezetünket, stresszelnénk a másnapi teendők sokasága miatt.

Nem rossz megoldás, ha segítséget veszünk igénybe, például a gyerekekért elmehet az apuka is, ha eddig az anyuka ment értük, vagy akár a nagymamát is megkérhetjük ilyen szívességre, ha a nagymama aktív. Ez az akár egy – másfél óra is sokat jelenthet közérzetünk javítására, kimerültségérzetünk csökkentésére.

Az ősz – azonkívül, hogy a szüreti mulatságot idénye is – a náthaszezon kezdetét jelenti. Amennyiben sorozatosan meg vagyunk fázva, úgymond sose lábalunk ki belőle, akkor az azt jelenti, hogy valamilyen makacs baktérium vagy vírus munkálkodik a szervezetünkben ellenünk, ilyen esetekben érdemes elmenni orvoshoz és kérni egy teljes állapotfelmérést.

Szedjünk vitaminokat, hogy immunrendszerünket erősítsük, fogyasszuk minél több zöldséget és gyümölcsöt, melyek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend sokat tehet szervezetünk erősítéséért.