Nagymértékben csökkentik a diófélék a szívbetegség kockázatát

A diót és a dióféléket az emberek többsége elsődlegesen gyümölcsként, és nem gyógynövényként fogyasztják, ellenben a Harvard Egyetem kutatói nemrégiben bebizonyították, hogy gyógyhatásuk sem elhanyagolható, hiszen segítenek megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, miközben kiváló hatást gyakorolnak a vese működésére, a cukorbetegségre, az érelmeszesedésre, a gyulladásos problémákra és még a metabolikus szindrómára is.

További jó hír a diókedvelőknek, hogy ez az ízletes magvak a közhiedelemmel ellentétben nem növelik az elhízás kockázatát, sőt mi több, a bennük található tápanyagok létfontosságúak szervezetünk egészségéhez.

A kutatók szerint már egyetlen maréknyi dióféle – a kísérletekben diót, mogyorót és mandulát együtt alkalmaztak – közel 30 százalékkal képes csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát és kockázatát. Bizonyosságot nyert továbbá, hogy például a rendszeres pisztácia-fogyasztás segít megelőzni a kettes típusú diabétesz kialakulásának lehetőségét.

dio

A Harvard Egyetem kutatói szerint érdemes hetente legalább öt alkalommal dióféléket fogyasztanunk annak érdekében, hogy ez a nassolni való kifejthesse jótékony hatását, hiszen ilyen mennyiség mellett fogyasztása már képes pozitív hatást gyakorolni a szív- és érrendszer megbetegedések tekintetében.

A dióféléket a legtöbben azért nem kedvelik, mert a köztudatban magas kalóriatartalmukról ismertek, azonban az ausztrál Wollongong Egyetem munkatársai nemrégiben bebizonyították, hogy ilyesmiről szó sincs, a nagyobb mennyiségben fogyasztott diófélék ugyanis nem hozhatók összefüggésbe az elhízás kockázatával, ebből kifolyólag érdemes mindenkinek beillesztenie étrendjében a dióféléket a krónikus betegségek megelőzésének érdekében.