Nem csak illatosít, a fejedet is kitisztítja a levendula

A levendulát a legtöbb ember nem is annyira gyógynövényként, mint egyfajta természetes illatosítóként ismeri, illetve használja, hiszen vannak levendulás szappanok, moly elleni ruhaillatosítók és illóolajok is.

Szinte minden levendulából készült terméken feltüntetésre kerül, hogy valamilyen nyugtató hatással rendelkezik. Ez nem véletlen, a levendula ugyanis önmagában egy nagyon sokrétű gyógynövény is!

A levendula ugyanis az egyik leghatásosabb, nyugtató hatással rendelkező gyógynövény, amelyet elsődlegesen a fürdőkhöz alkalmaznak, de példának okáért teaként is fogyasztható. Képes nagyszerűen oldani a stresszt és a feszültséget, ezen felül pedig élénkítő és serkentő hatása is van.

Ez utóbbi főleg akkor jöhet jól, ha egy kemény nap után elgyötörtnek vagy nagyon fáradtak érezzük magunkat, vagy csak egyszerűen nagyon rossz a kedvünk. Ilyenkor nincs más dolgunk, csak párologtatni egy kis levendula olajat vagy beletenni a fürdővizünkbe egy maroknyi levendulavirágot, amit 20-25 percig élvezve garantáltan úgy érezzük majd, mintha újjászülettünk volna.

levendula

Az ilyen fürdő egyébiránt nem csak nyugtató hatású, hanem alacsony vérnyomás, illetve annak kísérő tüneteire – például szédülés és fülzúgás – is nagyszerű hatást gyakorol.

Ha a stressz és a feszültség miatt nem megy az alvás, esetleg álmatlanságtól szenvedünk, egy jó meleg levendula tea elalvás előtt segíthet, de az is nagyon jó, ha egy kis levendula olajat csepegtetünk a párnára, ami rendkívül nyugtatóan hat a központi idegrendszerre, ami hozzájárul a nyugodt alváshoz.

Ha esetleg hirtelen hangulatváltozásoktól szenvednénk, vagy szorongástól, esetleg túl érzékenyek vagyunk, párologtassunk mindig levendulát, ami segíti a feszült idegállapotra jellemző izomfájdalmakat és izomgörcsöket is.