Őszi fáradtság – ne engedjünk neki!

A nyári energiafeltöltödésnek köszönhetően az őszi évszak elején még egészen jól érezzük magunkat, de aztán, ahogy rövidülnek a napok, egyre többször lesznek borongós napok úgy érezzük magunkat egyre fáradtabbnak. Egyre többet ásítozunk, ha tehetnénk egész nap csak aludnánk. Egy kis tudatos felkészüléssel legyőzhetjük az őszi fáradságot.

Az őszben az a legjobb, hogy túlzott hőség nélkül is élvezhetjük a meleg napsütést. Ezért is használjuk ki még a napsütéses napokat. Kiránduljunk, amint megtehetjük, szervezzünk minél több szabadtéri programot. Egy egyszerű séta is sokat tehet azért, hogy az őszi fáradtság ne érjen el bennünket.

Töltsük fel energiánkat a szabad levegőn. Egy könnyű sétát akkor is beiktathatunk napirendünkbe, ha nem süt a nap, de nem is esik az eső. A hűvös idő elleni védekezés legjobb módja a réteges öltözködés. Viszont egy kis idő a szabad levegőn, és máris jobban érezzük magunkat.

Az őszi fáradság ellen tehetünk más egyebet is. Az étkeinkre való odafigyelés is nagyban segít legyőzni a fáradtság érzését. A gyomornak megterhelő, nehéz ételek fogyasztása során arra kényszerítjük szervezetünket, hogy az emésztésre fordítsa az energiát, ez pedig az álmosságérzethez nagyban hozzájárul.

Fogyasszunk naponta többször zöldséget és gyümölcsöt. A könnyűsége és egyszerűsége mellett a zöldségek és vitaminok tele vannak vitaminnal, amelyek nemcsak a fáradságérzet ellen hatnak, hanem a kezdődő megfázásos betegségek ellen is erősíti immunrendszerünket. Többször együnk egy nap, de mindig csak keveset.

A plusz kilók elkerülésére is jót tesz, ha nem nassolunk, de ha mégsem tudunk lemondani eme rossz szokásról, akkor inkább fogyasszuk diót vagy mogyorót.

A mentális állapotunk is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kimerültnek érezzük magunkat. Sok a gond, hiszen ősszel kezdődik az iskola, a gyerek már megint beteg lett, a munkahelyen újra nagy a nyomás, stb. stb. Ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk ez a folyamatos rossz érzés, a sok negatív gondolatot igyekezzünk inkább pozitívan megítélni. Kezdődik az iskola – sebaj, a gyerekem okosodik. Ha beteg lett a gyerek – erősödik vele az immunrendszere.

A munkahelyi több probléma (a megoldásuk révén) biztosan pozitív hatással lesz a karrierünkre. Mindennek meg van a maga két (vagy több) oldala, mindig a jobbat lássuk meg. Így nem tudnak legyűrni bennünket a negatívumok, és az őszi évszak is lehet kellemes, jó.