Őszi nátha szezon: nátha elleni gyógytea!

Az iskolakezdés egyik legkellemetlenebb tünete, hogy csemeténknek szinte folyamatosan folyik az orra, és ha egyik – vagy egyszem – gyermekünk beteg lesz, akkor képes végigfertőzni az egész családot.

Egy szimpla nátha ellen kész gyógyszer nem létezik. Azok a szerek, amelyeket a gyógyszertárak kínálnak csodaszerként, azok szinte kizárólag mind csak tüneti panaszokat kezelnek.

Nem gyógyulunk meg tőle hamarabb, csak talán elviselhetőbb lesz a nátha lefolyása. De ezek a készítmények nem kevés pénzbe kerülnek: egy orrcsepp közel van az ötszáz forinthoz, a fájdalomcsillapítót sem lehet már ötszáz forint alatt megkapni. Viszont, ha már úgy is ágyba kényszerülünk maradni, akkor kúráljuk magunkat inkább gyógyteákkal, hiszen a nátha egyik legjobb ellenszere a sok folyadék. A gyógynövények pedig a gyomor bántalmazása nélkül segítenek a gyógyulásban.

A helyes gyógyteakészítésnek is vannak alapvető szabályai, hiszen ne felejtsük el, a gyógynövények igazi természetes anyagokat tartalmaznak, tehát a nem megfelelő hőkezelés akár tönkre is teheti a hatóanyagot, és így a várt eredmény későbbre tolódik.

Ha a gyógynövényt szárított formában vásároljuk meg, akkor a kellő mennyiségű adagot meleg vízbe áztatjuk, egy-két percig állni hagyjuk. Ízesíthetjük is, és azonnal fogyaszthatjuk.

Ha a gyógynövényt nyers állapotban vásároljuk meg, akkor áztatás előtt aprítsuk fel, majd félperces meleg vizes áztatás után fogyasszuk. Természetesen nem kötelező telerakni cukorral vagy mézzel, a natúr megoldások igazából a legjobb megoldások a gyógyteák fogyasztása terén.

A hideg teakészítés esetén azokat a növényeket készítjük el hideg vizes áztatásként, amelyeknek nem tesz jót a meleg, esetleg a forró víz, mivel hő hatására elveszítik gyógyító erejüket. Ilyenkor a megfelelő mennyiségű teának való füvet 8-12 órára hideg vízbe áztatjuk, és csak akkor és olyan melegre hevítjük, hogy pont iható legyen.

Nézzünk egy nátha elleni hathatós teakeveréket:

vegyünk 20 dkg zsálya levelet,  20 gramm kakukkfüvet, 20 gramm ánizst, 15 gramm lándzsás útifüvet és 15 gramm édesköményt. A hozzávalókat még szárazon keverjük el egyenletesen, és készítsük el teakánt. Ebből a mennyiségből körülbelül 4-5 liter tea készíthető. Ízesíthetjük mézzel, barna cukorral, citromlével, szörppel is!