Panna Cotta – desszert paleosoknak

A paleoról olvasók többnyire megijednek, hogy mindent nyersen, természetesen kell elfogyasztani, és gyorsan tovább is lapoznak, mondván, ha édesség akkor nem kell a paleo sem.

ŐK NAGYON TÉVEDNEK!

A paleonak is vannak édességei, melyek nagyon finomak, egészségesek, és megfelelnek a paleo irányelveinek. Ilyen édesség a Panna Cotta mandarintortával.

Még a neve is mesés finomságot sejtet, elkészítve pedig a család egyik kedvence lesz. A mediterrán hangzás már sejteti, hogy egy nagyon egyszerű desszertről van szó, melyet könnyű elkészíteni, és nagyon gyorsan el fog fogyni!

A Panna Cotta nem más, mint egy krém, melynek tésztáját a mandarintorta adja. A Panna Cotta önmagában is szolgálhat édességként, ilyenkor pohárban tálalva, gyümölcspéppel és gyümölcsdarabokkal díszítjük.

Panna Cotta mandarinnal

A krémhez szükségünk lesz (négy személyre): 400 ml zsíros kókusztejre, 80 gramm hámozott mandulára vagy mandulavajra, 1 rúd vaníliára, 1 evőkanál mézre, 20 gramm zselatinra.

A pohárkrém elkészítésekor a kókusztejet, a mézet, a vaníliarúdból kikapart magocskákat öntsük egy tálba és keverjük össze a zselatinnal, hogy habosan lágy krémet kapjunk. A robotgépben aprózd fel a mandulát, vagy keverőgépben a mandulavajat és a kókusztejes keveréket keverd össze, jó alaposan. Ez a krém. Ha üvegpoharakba teszed, akkor pohárkrémként másnap felszolgálhatod, ebben az esetben például eperből készíts rá gyümölcspürét és a szebb eperszemekkel díszítsd.

A mandarintortához szükséged van 5 darab mandarinra, 6 tojásra, 12 dkg xilitre, 25 dkg darált mandulára, 1 púpozott teáskanál sütőporra.

Elkészítése előtt a mandarinokat meg kell mosni, és egészben feltenni főni. Forrás után kisebb tűzön körülbelül két órán keresztül főzni kell. Ha megfőtt, kiszeded a gyümölcsöket, lecsepegteted és kihűtöd.

Ha a gyümölcs kihűlt, akkor félbevágva, kimagozva turmixolod a mandarinokat, hozzákevered a többi hozzávalót. Tortaformába teszed, 190 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütöd. A formában hagyod kihűlni.

A kihűlt tészta tetejére kened a panna cottát, és egy éjszakára a hűtőben hagyod pihenni. Másnap még gyümölcsdarabokkal díszítve tálalod.