Piros gyűszűvirág: a magas vérnyomás újabb hatékony ellenszere

Korunk egyik legnagyobb egészségügyi problémáját egy rejtett betegség, a magas vérnyomás okozza, ami közvetlenül nem, közvetetten azonban rengeteg problémát idézhet elő az emberekben.

A magas vérnyomás ellen ugyan rengeteg hatásos gyógyszer van forgalomban, ugyanakkor gyógynövények segítségével is sikeresen felvehetjük a harcot a problémával, így például a piros gyűszűvirág segítségével, aminek hatóanyagát már a 13. század óta alkalmazzák többek között sebtisztításra.

A növény kapcsán nemrégiben a Michigani Egyetem kutatói mutatták ki azt, hogy a digoxin nevű hatóanyaga képes fokozni a szervezet természetes védelmi mechanizmusát a magas vérnyomás, illetve bizonyos szívproblémák kapcsán, így világszinten több millió ember életét könnyíthetné és menthetné meg a piros gyűszűvirág alkalmazása.

Noha az orvostudomány szintetikus anyagokkal képes szinten tartani a magas vérnyomás problémáját, a legújabb kutatásból azonban kiderült, hogy az emberi szervezet bizonyos hatóanyagok hatására képes olyan RGS fehérjék termelésére, amelyekkel természetes módon is csökkentheti az állandó magas vérnyomás.

A dr. Benita Sjogren vezette kutatásból kiderült, hogy a magas vérnyomástól és szívproblémáktól szenvedő emberekben a védelmi mechanizmusok szinte teljesen kivesznek, ebből kifolyólag szükség van olyan anyagra, ami ezt újra beindítja bennük.

A piros gyűszűvirág említett összetevője, a digoxin éppen erre képes, ezáltal a hatóanyagok képesek beindítani az RGS2 és az RGS4 fehérjék termelését, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet egyensúlyának felállításához. Érdekesség, hogy a digoxin nevű hatóanyagot már 1775-ben felfedezte dr. William Withering, alkalmazására azonban máig nem került sor.

A mostani kísérletek viszont kimutatták, hogy alacsony dózisban a hatóanyag a szívben és a vesében is megnöveli az RGS2 szintjét, ami hozzájárulhat hosszabb távon a magas vérnyomástól szenvedők problémájának enyhítéséhez.