Programok Siófok közelében: Aszófő műemlékei

Aszófő kedvelt célpont a siófoki programok kedvelői számára, a Balaton fővárosától alig 20 kilométerre elhelyezkedő település ugyanis történelmi emlékeivel, népi építészeti alkotásaival és műemlékeivel csak úgy vonzza a látogatókat.

A község egyik legismertebb műemléke a Vörösmáli pincesor, amelyek között présházakat is találhatunk, hogy bevezessenek minket a környék rendkívül jelentős szőlészeti kultúrájába, és nem csak a múlt, a jelen, sőt még a jövő függvényében is.

Ismert látnivaló Aszófőn a Szent László római katolikus templom, ami 1834-ben épült fel klasszicista stílusban. Több különlegessége közül kiemelkedik Szent Lászlót ábrázoló oltárképe, amelyet 1824-ben festett meg Pesky János, egykori képíró.

A ma is aktív templom mellett Aszófőn egy Árpád kori romtemplom is található, méghozzá a vasútállomás közelében. Ez egy román stílusú, a római korból ránk maradt templom maradványa, ami az 1200-as évek második felében épült, és a feltárás során derült fény arra, hogy a törökök pusztíthatták el az 1500-as években, akik óriási népirtást is végeztek a faluban.

A templomot 1958-ban restaurálták, amelynek során kiderült, hogy eredetileg egyhajós templom volt egyenesen záródó szentéllyel és külön sekrestyével. Érdekessége, hogy eredetileg itt helyezték el azt a szentségtartót, amely ma a Tihanyi Múzeum egyik legféltettebb kincse. A templomból ma már csak a nyugati bejárat homlokzata maradt meg, ami a jáki templomhoz hasonlítható.

Aszófőre látogatva a fentiek mellett számtalan kisebb látványosságot is találhatunk, így helyreállított, a környékre hajazó stílusban felépített tornácos házakat, valamint kőkereszteket, amelyek mellett érdemes felfedezni a híres aszófői panorámát is, ami a Pécsely felé vezető országút melletti magaslatról érhetünk el, illetve csodálhatunk meg.