Programok Siófok közelében: a balácapusztai római villagazdaság

A római korból származó emlékek kedvelőinek érdemes ellátogatniuk a változatos siófoki programok mellett a várostól alig 19 kilométerre elhelyezkedő Balácapusztára, ahol egy csodálatosan felújított, eredeti római kori villa, illetve a hozzá csatolt gazdaság tekinthető meg egykori valójában – méghozzá egy régészeti kiállítás mellett.

A balácapusztai római villagazdaság egész Közép-Európában páratlan leletnek tekinthető, noha felfedezésére csak a 20. század elején került sor, ám felújítási, mi több, feltárási munkálatai azóta is folynak. A kiállítás azonban már most látványos, ezen felül pedig tudományos jelentősége is nagy.

A villagazdaság a kutatók szerint egy nagy gazdasági egység központi helyszíne volt, ami mintegy 30-40 főépületből, és legalább 100 melléképületből állhatott egy 16 hektáros gazdaság társaságában, amit négyszögű kőfal határolt.

Az épületek felhúzására az első század végén kerülhetett sor, de még a második és a harmadik században is folyamatosan bővítették. A Dunántúl legjelentősebb római villagazdaságának feltárása 1906-ban kezdődött meg, ekkor már előkerültek a mai is megtekinthető jelentősebb épületmaradványok, illetve a falfestmények és mozaikok, amelyekhez foghatót csak Pompejiben találtak korábban a régészek.

A balácapusztai római villagazdaság ma hazánkban a legautentikusabb formában prezentálja a látogatók számára, hogy miként is működött egykoron egy igazi római gazdaság, ehhez pedig nem csak kiállítótermeket, valamint egy korabeli mediterrán kertet alakítottak ki, hanem az eredeti épületek maradványait, illetve egyéb régészeti emlékeket is megtekinthetnek az érkezők – különös tekintettel a villa eredeti, mai szemmel is csodálatos mozaikpadlójára.