Programok Siófok közelében: Bartók és Ady színházi előadás Veszprémben

Aki nem egy hétköznapi vagy szokványos színházi előadás részesévé szeretne válni, hanem sokkal többre vágyik, az a siófoki programok mellett látogasson el január 22-én, szombaton délután a veszprémi Hangvillába, ahol Bartók és Ady címmel egy igazi érdekesség kerül terítékre.

A fizikai színházi műfajba sorolt előadás Horváth Csaba rendezésében kerül színpadra, de a hagyományos előadási formák mellett vonósnégyesek és balladák is színpadra kerülnek, lévén a Pannon Várszínház mellett a Forte Társulat, a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózus Trió is részt vesz a produkcióban.

A kérdéses előadás során egy színpadon kap majd központi szerepet a tánc, az irodalom és a költészet, miközben a két egyfelvonásos előadáson zenészek és színész-táncosok világítanak rá arra, hogy Ady és Bartók mekkora nagy művészóriások voltak a maguk idejében.

A társulat ezzel a különleges hangulatú és egyedi megoldásokkal tűzdelt művel próbál rávilágítani arra, hogy Ady és Bartók nemcsak kortársak voltak, hanem az általuk alkotott univerzumok milyen párhuzamokra, milyen sorszerű azonosságokra épülnek fel, és miközben valahol vetélytársak voltak, mégis adott volt köztük a kölcsönös tisztelet intézménye, sőt még hatással is voltak egymásra.

Az este első felében Bartók Béla szellemi hagyatéka adja a koreográfia inspirációját, sőt azon belül is egyik szellemi hagyatéka, az 5. vonósnégyes, melyet egy kisebb szünet után Lukács Miklós cimbalomművész-zeneszerző előadása követ, melyet Ady Endre rövid novellái ihlettek, ezáltal a kortárs zenétől kezdve, a jazzen át, a különféle népzenékig bezárólag minden hallható lesz.

Az egész produkciót Horváth Csaba rendező-koreográfus fogta össze, akinek köszönhetően a színpadon egyszerre lehet majd jelen a 20. századi művészet a kortárs hatásokkal, így a közönség egy igazi összművészeti élményt kaphat majd.