Programok Siófok közelében: Beethoven-est Várjon Dénessel

Amennyiben kedveljük a klasszikus zenét, és szívesen részesei lennénk egy kapcsolódó különleges koncertnek, akkor látogassunk el április 27-én, hétfőn este 19 órakor Veszprémbe, ahol a siófoki programok mellett egy különleges Beethoven-est kerül megrendezésre a Hangvilla nagytermében.

Az esemény azon túl, hogy Fischer Annie tiszteletére szól, a Concerto Budapest és Várjon Dénes közreműködésével valósulhatott meg, mint egy olyan különleges komolyzenei koncert, aminek részeként Keller András vezényletével Beethoven két legismertebb darabja kerül majd terítékre.

Várjon Dénes zongoraművész közbenjárásával így meghallgathatják az érkezők Beethoven III. C-moll zongoraversenyét, mely egykoron egy kifejezetten hosszadalmas komponálási folyamat eredményeként valósult meg a zeneszerző alkotói korszakának középidejéből, amikor műveit még a vidámság, a fiatalosság és a mollhangzatok ellenére is legfeljebb a kellemes melankólia jellemezte.

Egy anekdota úgy tartja, hogy a mű születésekor Beethoven egy sétája közben véletlenül meghallotta Mozart C-moll zongoraversenyét egy szabadtéri előadás során, mely annyira megihlette, hogy elhatározta, ő is valami hasonlót alkot, így nem véletlen a nyilvánvaló tiszteletadás a mű első felében.

Ezen felül az előadás során Beethoven II. D-dúr szimfóniáját is meghallgathatjuk majd, melynek érdekessége, hogy nagyjából ugyanakkor született, amikor a zeneszerző megírta a saját végrendeletét. A szerző ekkor már tudta, hogy meg fog süketülni, ezt a művét azonban mégis a harsanások, a fiatalosság, az erőtől duzzadás, az élni akarás jellemzi.

FIGYELEM: a rendezvény a koronavírus miatt meghozott kormányrendelet értelmében elmarad!