Programok Siófok közelében: Bernarda Alba háza a Szegedi Kortárs Balett tolmácsolásában

A minőségi balettelőadások kedvelőinek legnagyobb örömére a Balaton fővárosának közelébe látogat a Szegedi Kortárs Balett, így a siófoki programok mellett a veszprémi Pannon Várszínház előadásában tekinthetjük meg a Bernarda Alba háza című művet.

Ez a kevesek által ismert, de annál különlegesebb előadás az emberek egyéni boldogságáról szól, egészen pontosan arról, hogy a társadalmi kötöttségek eltiporják ezt a boldogságot. A mű főhőse Lorca, aki képes arra, hogy fejet hajtson a súlyos hagyományok és tradíciók előtt, és felvállalja az élethosszig tartó boldogtalanságot.

A május 20-án, szerdán este 19 órai kezdettel induló táncmű egy olyan sűrű és felkavar élmény, mely drámaisága mellett folyamatos feszültséget kínál a bezártságból és az állandó elfojtásból fakadóan, hiszen aki lázadni mer a hagyományok ellen, az lassan, de annál biztosan belepusztul.

A mű rámutat arra, hogy nem feltétlenül kiközösítés és halál járna annak, aki a több évszázadon át tartó morális szabályok helyett inkább az érzéseinek engednek. Lorca főszereplésével dallamokkal, színekkel, szavakkal és persze tánccal ismerhetjük meg ezt a küzdelmet, melynek során az emberi méltóság és az egyenlőség kerül terítékre.

A mindössze 35 perces előadás eredetileg Manuel de Falla, az egyik leghíresebb spanyol zeneszerzőtől származik, aki mindig is ügyelt arra, hogy mondandóját képszerű megjelenítéssel társítsa, így a mimikus táncok legalább annyira jellemzőek a végeredményre, mint a látványos koreográfiák, melyeket Juronics Tamás álmodott meg a végeredményhez.

FIGYELEM: a rendezvény a koronavírus miatt meghozott kormányrendelet értelmében elmarad!