Programok Siófok közelében: beszélgetés Dragomán György íróval

A különleges író-olvasó találkozók kedvelőinek nagy örömére Veszprémbe látogat február első hetében Dragomán György, József Attila-díjas író, így a siófoki programok mellett érdemes lehet elutazni a megyeszékhelyre, ha kedveljük az ismert szerző munkáját.

A február 6-án, azaz csütörtökön este 18 órai kezdettel induló Olvasólámpa című programsorozat aktuális előadása is a Művészetek Házában kerül megrendezésre (Dubniczay-palota Vár u. 29.), ahol idén már az ötödik évadját rendezik meg ennek a népszerű irodalmi eseménynek.

Kilián László szerkesztő ebből az alkalomból Dragomán Györgyöt látja majd vendégül, és mint az Olvasólámpa korábbi eseményeinek részeként, úgy most is közvetlenül az irodalmi műnek szentelik majd a főszerepet a beszélgetés során, ami az író-olvasó találkozók és a hasonló események kapcsán igazi kuriózumnak tekinthető.

Klasszikus értelemben vett dialógusra és beszélgetésre tehát alig kerül sor, a szerző és a közönség kapcsolata abból áll, hogy előbbi személyesen olvassa fel komplett műveit, vagy azokból egy-egy kis részletet. Ennek a célja, hogy az esemény részeként nem az alkotó, hanem közvetlenül az általa készített mű válthat ki hatást!

Ennek az elképzelésnek a lényege, hogy mindig a szerző az, aki a legtöbbet tud a saját művéről, aki úgy tudja előadni versét, prózáját vagy regényét, ahogyan az a fejében összeállt, ezzel elősegítve, hogy a közönség is megértse alkotását, melyet megkönnyít, hogy az író megfelelően hangsúlyoz, ott tart szünetet, ahol eredetileg gondolta, miközben alkalmazza a dinamikai elemeket is.

Természetesen az esemény nemcsak felolvasásból áll majd, hiszen ezzel nem lehet sokáig fenntartani az érdeklődők figyelmét, ezért lesznek rövidebb beszélgetések, vetítések, de némi zene is lazítja majd egy kicsikét a program feszességét, nagyjából 20 százalékban a mű szerző általi felolvasásához mérten.