Programok Siófok közelében: Buzsáki búcsú

2016. augusztus 13. és augusztus 15. között a siófoki programokért rajongók legnagyobb örömére ismét érdemes lesz ellátogatni a Balaton fővárosától egyórányi autóútra található Buzsákra, amely Somogy megye egyik középkori településén egy érdekes kulturális fesztiválon vehetnek részt az érdeklődők.

Ez a Buzsáki búcsú, aminek hátterében a falut a tatárjárás után idetelepített szláv nemzetiségi telepesek adják, akik az évszázadok során ugyan alaposan beilleszkedtek a magyar közösségbe, de a közel 1500 fős község így is megőrizte virágzó szláv hagyományát, méghozzá nem csak népi építészeti sajátosságaival, hanem hímző művészetével és szokásaival egyaránt.

A búcsú idén is már a szombati napon kezdetét veszi, méghozzá 18. órától Bagó Bertalan kiállításának megnyitójával, valamint Szabó Béla festőművész képének leleplezésével. Az igazán nagy események azonban csak augusztus 14-én, vasárnap várhatók. Ezen a napon már 11 órától megindul az ünneplés egy a helyi Római Katolikus Templomban tartott szentmisével, majd 15 órakor Menettánc kezdődik a Fő téren, amit Kara Lajos polgármester beszéde követ a Tájház udvarán.

Ezzel egyetemben, a Buzsáki búcsú részeként indul majd el a VI. Boszorkányos Néptáncfesztivál, amelyen olyan fellépők várhatók, mint Horváth Zalán Levente Zselickisfaludról, a Felszeg Gyöngye Néptánccsoport Kalotaszentkirályról, Martosi Hagyományőrző Együttes Szlovákiából, a Mezőföldi Népi Együttes Alapról, az Ördöngös

Táncegyüttes Lengyeltótiból, valamint a Katykaringó Csoport és a Buzsáki Boszorkányos Néptáncegyesület. A műsorok ideje alatt a Tájház udvarán kézműves foglalkozások, 17 órától labdarúgó mérkőzés, este 20 órakor pedig a Lengyeltóti Színkör Piaf arcai címmel előadott zenés előadása következik a Faluház nagytermében. Mindezt aztán tűzijáték, valamint a Búcsúi bál követi, majd másnap ünnepi szentmise és újabb labdarúgó mérkőzés zárja az eseményt.