Programok Siófok közelében: Carmen közvetítés a Royal Operaházból

Amennyiben kedveljük az operát, és nemcsak élő adásban szeretjük nézni, hanem akár közvetítését is, látogassunk el április 22-én a veszprémi Hangvillába, ahol a siófoki programok részeként a londoni Royal Operaházból egyenes közvetítésben tekinthetjük meg a Carmen című operát, méghozzá Barrie Kosky felkavaró és merész rendezésében.

A vasárnap délután 17 órától kezdődő, mintegy két és fél órán át tartó közvetítés során egy egészen egyedi interpretációban ismerhetjük meg Georges Bizet, a legendás francia komponista által jegyzett Carment, mely túlzás nélkül az operairodalom egyik, ha nem a legismertebb remekműve. Azon kevés operákról beszélünk ugyanis, melynek bizonyos tételei, így például a Habanera vagy a Torreádor dala fütyülhető slágerekké váltak az évek során.

Mindez annak ellenére is igaz, hogy a kérdéses mű fülledt erotikával, szenvedéllyel és erőszakossággal is szolgál, aminek köszönhetően a bemutatót követően (1875-ben) évekig bukásnak titulálták, de megbotránkoztató jellege és Bizet halála miatt kultikus mű vált belőle, így csak a Covent Garden színpadán például ma már ötszáz alkalommal adták elő.

A népszerű operának az évtizedek során számtalan adaptációját megismerhettük már, a jelenlegit Barrie Kosky-nak köszönhetjük, aki egyenesen felkavaró formában, minden eddiginél erőszakosabban tárja elénk a művet a Frankfurti Operaház megbízásából.

Az ausztrál rendező így a Carmennel nyíltan szembement a hagyományokkal, ezáltal nemcsak a megjelenítés volt különleges, hanem olyan Bizet által komponált, de nem közvetlenül az operához íródott zenei témák is megjelenítésre kerültek itt, aminek jóvoltából a mű rengeteg új elemmel bővült.