Programok Siófok közelében: A diótörő közvetítése a londoni Royal Operaházból

Amennyiben nagy rajongói vagyunk a külföldi operának, érdemes lehet a siófoki programok mellett az újév első hetében Veszprémbe látogatni, január 6-án, azaz most szombaton délután 17 és 19 óra között ugyanis a londoni Royal Operaházból élőben közvetítik majd A diótörő című operát, ami Csajkovszkij jól ismert és legendás muzsikájára alapozva elmeséli nekünk egy kislány történetét, aki egy varázserejű karácsonyi ajándéknak hála fantasztikus kalandokba keveredik.


A diótörő központi figurája Clara, egy ifjonc kislány, aki Szenteste új karácsonyi ajándékával, egy diótörővel játszik, amikor egy titokzatos varázsló, Drosselmeyer színre lép. A kis játék elvarázsolásával ugyanis Clarát izgalmas kalandra hívja bájos kis diótörője, aki arra hivatott, hogy az Egérkirály legyőzésével elutazzanak a Hó és az Édességek birodalmába, ahol Cukrozott Szilvatündér többek között egy feledhetetlen táncbemutatóval kedveskedik az új vendégeknek.

Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű operáját sokszor és sokan feldolgozták már, a londoni Royal Operaház azonban Peter Wright átiratában biztosítja számunkra a nagy kalandokat a The Royal Balett előadásában, ami a valaha készült egy legelbűvölőbb és leggrandiózusabb adaptálása a varázslatos kis sztorinak.

Az előadás különlegességét tovább növeli, hogy Peter Wright Lev Ivanov 1892-es korhű díszleteit vette alapul a balett megalkotásához, ezáltal varázslatos színpadtechnikával, de még táncoló hópelyhekkel is igyekezett elvarázsolni minket Csajkovszkij kellemes melódiái mellett.

Wright sajátos koreográfiája nagyszerűen képes ötvözni az úgynevezett ősbalettből megmaradt elemeket az új, mondhatni modern megoldásokkal, miközben a történetmesélés mellett is megmarad a hagyománytiszteletnél, elég csak Clara és a Diótörő herceg kapcsolatára gondolni, amivel a produkció képes színpadra vinni az első szerelem ártatlanságának érzetét is.