Programok Siófok közelében: Égigérő fű színházi előadás

Sokak gyerekkorának és fiatalkorának egyik meghatározó filmes élménye volt az Égigérő fű, melyből nem is olyan régen elkészült egy remek, helyenként modernizált színházi átirat, amit a siófoki programok részeként a közeli Veszprémben található Petőfi Színházban most hétvégén nekünk is lehetőségünk nyílik megtekinteni.

Mindezt július 18-án, azaz most szombaton délután 14 órai kezdettel, Oberfrank Pál Jászai-díjas érdemes művész rendezésében, aki egy 95 perces átiratot készített Janikovszky Éva ifjúsági regénye alapján, melyet a legtöbben az 1979-es mozifilmből ismerhetnek, néhány gondolata pedig sokak számára igazi szállóigévé vált.

Aki nem emlékezne a történetre, az Égigérő fű egyik főszereplője Poldi bácsi, aki sok-sok évtizednyi szolgálat után nyugdíjba készül a parkőri állásból. Csakhogy a 40 év alatt annyira megszerette a füvet, hogy folyton csak ezt hajtogatja: „csak az a szép zöld gyep, csak az fog nekem hiányozni”.

Meghallja ezt a kis Misu, a nyári vakációját éppen Poldi bácsiéknál töltő rokongyermek, aki elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, de a kis tömblakás udvarára gyeptéglát tesznek, mire Poldi bácsi hazaér az utolsó munkanapján, a cél eléréséhez pedig kukásokat, rendőröket, orvosokat és minden más ismerőst megpróbál beszervezni.

A megható, tanulságos és egyben kordokumentumként is felfogható történet színházi változatában Misu szerepét Rozsof Regő vagy Zámbó Dávid tölti be, Piroskaként Fischer-Kovács Izát vagy Molnár Annabellát találjuk, míg Poldi bácsit Kőrösi Csaba alakítja majd.

Mellettük olyan színészek lépnek színpadra, mint Módri Györgyi, Nyirkó István, Dér Mária, Keresztes Gábor vagy Soltis Eleonóra. A mű díszlet- és jelmeztervezője Libor Katalin volt, a rendező asszisztenseként pedig Nemes Bencét találjuk.