Programok Siófok közelében: Élet.történetek.hu színházi előadás

Aki szereti a minőségi, különleges és egyben kortárs színházi előadásokat, az jobban teszi, ha a siófoki programok mellett szeptember 18-án, szombaton ellátogat a közeli Veszprémbe, ahol megtekinthetjük a Jászai Mari-díjas Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka közös rendezésének eredményét.

Az Élet.történetek.hu, A mi Józsink / Erzsike címre keresztelt darab egy különleges előadás a hazai palettán, melynek alapját Lengyel Nagy Anna adta, aki szerzőként egész életében mániákus megszállottsággal gyűjtötte a kisemberek izgalmas történeteit.

Ennek a gyűjtőmunkának az eredményeként vetődtek fel olyan kérdések, hogy például mi is kellhet ahhoz, hogy egy sokáig csak állati sorba vett kisember egy saját Mercedest vásárolhasson és vezethessen? Hogy egyszer ő lehessen a vezér, és parancsoljon a korábbi főnökének?

Mert a világ nagyon gyorsan meg tud fordulni az emberek körül. Hogy mi kellhet ehhez? Sok-sok véletlen többek között, illetve a kelet-európai történelem minden fintora, hozzá egy kis privát történelemmel nagyjából úgy, mint ahogyan a népmesékben is íródott.

Persze ez csak egy történet a sok közül. Hallhatunk majd az egyszerű parasztasszonyról, aki képes lesz visszahozni a gyermekét a biztosnak tűnő halálból. Hogy mi kell ehhez? Őserő, hit és egy nagy adag csoda. Közben pedig persze néhány kisfröccs sem árt.

A kiváló előadást a Jászai Mari-díjas Epres Attila és a hasonló díjazású Töreky Zsuzsa adják elő, méghozzá Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezésében, akik közül utóbbi a művészeti vezető is volt egyben. A mű látványáért Cziegler Balázs volt a felelős, és míg a dramaturg Zöldi Gergely volt, a produceri teendőket Orlai Tibor látta el.