Programok Siófok közelében: Feledy Gyula Zoltán kiállítás

Egy igazán különleges kiállítás részeseivé válhatnak azok, akik szeptember 9-én, avagy most szombaton ellátogatnak Veszprémbe, ahol délelőtt 11 órakor a Dubniczay-palotában, azon belül is a Várgalériában (Vár utca 29.) megnyílik Feledy Gyula Zoltán, az egyik legjobb kortárs festőnk kiállítása.

 A Reflexió címmel induló tárlat a siófoki programok mellett egy üde színfoltot jelenthet, sőt mi több, november 5-ig bezárólag bárki számára szabadon megtekinthető, de érdemes ellátogatni már a megnyitóra, hiszen ezen nemcsak az alkotó vesz részt, hanem Dr. Géger Melinda művészettörténész is, aki a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Művészettörténeti Szakágának vezetőjeként mutatja be Feledy műveit.

Ezen felül a megnyitó eseményen közreműködik maga Dés László zeneszerző és előadóművész, míg kurátorként megjelenik Hegyeshalmi László képzőművész, aki szintén megszólal a kiállított alkotásokkal kapcsolatban.

Feledy Gyula művei kapcsán egyébiránt nagy általánosságban elmondható, hogy igazi különlegességek, hiszen a legfőbb szereplő esetében a színekkel való játék. Képein első ránézésre így csak színeket és színátmeneteket láthatunk, de nemcsak ezeknek, hanem a megformált felületeknek, a tárgyaknak is szerepük van, amelyeket vászonként használ a festő.

Feledy a magyar monokróm festészet egyik kiváló alakja, aki olyan nagy elődök munkásságainak adózik műveivel, mint Mark Rothko vagy Yves Klein.

A hazánkban még viszonylag ismeretlen műfaj országszerte egyre nagyobb figyelmet kap, így korábban Feledy Gyula ideiglenes tárlata is megpróbálja erősíteni itthon ennek a különleges stílusnak az elterjedését.