Programok Siófok közelében: Fukushima (3.11) könyvbemutató Veszprémben

Fukushima minden kétséget kizáróan Csernobil után az egyik legnagyobb nukleáris katasztrófa, ami csak érte az emberiséget, és amiről rengeteg mindent elhallgattak, illetve mindmáig el is hallgatnak a szakértők annak érdekében, hogy ne kelljen szembenéznünk az emberiség legújabb baklövésének szörnyű következményeivel.

A siófoki programok részeként azonban nekünk most lehetőségünk nyílik közelebbről is megismerkedni ezzel a szörnyű nukleáris katasztrófával, méghozzá Popovics Péter legújabb könyvének jóvoltából, amelynek bemutatójára éppen 2017. június 1-jén, 17 és 18:30 között kerülhet sor a Siófok közelében elhelyezkedő Veszprém városában.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár harmadik emeleti közösségi termében tartandó előadáson, illetve bemutatón a Fukushima (3.11) Maradjunk vagy menjünk? című memoárjának bemutatóján ráadásul az eredeti mű fordítója, Kuragane Kei is megjelenik, sőt előadást is tart az egybegyűltek számára.

Aki esetleg nem tudná, Popovics Péter a családjával együtt 10 éven át élt Japánban. A fukushimai földrengést, illetve az ezt követő katasztrófát az epicentrumtól 280 kilométerre, Yokohamában élte meg 2011 márciusában, de ő is érezte, hogy a következmények mennyire megváltoztatták odakint mindenki életét.

Az emlékirat főként a szerző gyermekei számára szolgál magyarázattal azzal kapcsolatban, hogy mi történt pontosan, és milyen megpróbáltatásokat kellett átélnie a családnak, hiszen az atomkatasztrófa következtében nem volt lehetőség a megfelelő tájékoztatásra.

A könyv így napi bontásban, a földrengéstől indítva mutatja be, hogy mi történt velük mindaddig, amíg el nem kellett hagyniuk Japánt. Mindezt saját fotók, e-mailek és eredeti Facebook-bejegyzések illusztrációjával.