Programok Siófok közelében: A fülei Sárréti Tájház

Füle a siófoki programok kedvelői által egy gyakran látogatott kis község a Balaton fővárosától alig 18 kilométerre. Népszerűsége elsődlegesen annak köszönhető, hogy csodálatos zöldövezetben fekszik, ezen felül pedig egy rendkívül régi településről van szó, amit már az Árpád korban is több ízben jegyeztek – első említése 1009-ből származik –, de a leletek szerint már sokkal korábban is lakott település volt.

Fülén többször is áthaladt a történelem vihara, így a szabadságharcok és a háborúk mellett a török végezte a legnagyobb pusztítást, így vallásos emlékein túl nem igazán marad fenn évszázados műemlék. Ez alól kivételt képez a Sárréti Tájház, amiért már önmagában is megéri ellátogatni Fülére, hiszen a környék kulturális hagyatékainak kiváló összefoglalását és áttekintését kaphatjuk itt.

Tájház

A tájházat egy a 19. század első felében épített, kosáríves árkádsorú tornáccal építették, amit aztán 1985-ben állított helyre az Országos Műemléki Felügyelőség annak érdekében, hogy se az épület, se a benne talált eredeti bútorok, sárréti hímzések és szőttesek ne legyenek az elmúlás martalékai.

A már külsőleg is rendkívül szemrevaló épület első felében konkrétan maga a sárréti tájház található, amelynek berendezési tárgyai – pontosabban azok jelentős része – a ház utolsó tulajdonosától maradt rá a múzeumra. Ezt egészítették ki a Fülén, illetve a szintén Fejér megyei Sárréten gyűjtött használati- és dísztárgyakkal, főként bútorokkal és textilekkel.

Az épület másik felében ugyanakkor egy népművészeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, amelyet a székesfehérvári Szent István Király múzeum néprajzi gyűjteményéből állítottak össze „Szőttesek és hímzések Fejér megyében” címmel.