Programok Siófok közelében: Garda Fesztivál Tihanyban

Idén novemberben sem maradnak finom halételek nélkül a siófoki programok kedvelői abban az esetben, ha az előttünk álló hétvégén ellátogatnak a közeli Tihanyba, ahol újfent megrendezésre kerül a nagyhírű és már évek óta kimagasló sikerrel zajló Garda Fesztivál.

Az esemény idén is egy egész hétvégén át tart majd, így a Garda Fesztivál 2015. november 13-án indul, és egészen 15-ig várja majd az érdeklődőket, méghozzá a Visszhang-dombon, ahol ismét megelevenedik egy igazán régi hagyomány a garda nevű hal tiszteletére, amely évtizedek, sőt évszázadok óta a város egyik nevezetességének tekinthető.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy a garda, avagy a látott hal még Tihany címerén is megtalálható, hiszen a tihanyi halászok évszázadok óta ilyenkor, ősszel kezdik meg a szüret mellett, de sokkal inkább után a gardahalászatot, mert a hideg elől ilyenkor millió számra gyűlnek össze a látott halak annak érdekében, hogy ott teleljenek, így nagyon könnyű őket nagy mennyiségben kihalászni.

A háromnapos Garda Fesztivál keretein belül az idei esztendőben is megelevenednek a legrégebbi halászati hagyományok, de az érkezők feleleveníthetik a kérdéses halkülönlegesség legsajátosabb elkészítési szokásait is. Mivel Tihany számára a garda minden tekintetben – élelmezésileg, turisztikailag és kereskedelmileg – mindig is kimagaslóan fontos volt, ezért nem véletlen, hogy idén már 14. éve rendezik meg itt a Garda Fesztivált, amelynek középpontjában újfent nagy szerepet kapnak a különféle gasztronómiai programok, a szórakoztató családi események, a zenés és a táncos játékok.

Természetesen nem maradnak elfoglaltság nélkül a legkisebbek sem, hovatovább a szervezők gondoskodnak az igazi vásári hangulat megteremtéséről is.