Programok Siófok közelében: gasztrotörténeti előadás a Laczkó Dezső Múzeumban

Igazán különleges előadásra számíthatnak azok a siófoki programokat kedvelő emberek, akik szeretnének megtekinteni egy igazi gasztrotörténeti előadást, amelynek középpontjába a múlt, a sokak által még megélt, mások által viszont csak televízióban látott vagy könyvekben olvasott gasztronómia került.

 Az előadás február 9-én, avagy most csütörtökön 16:30-tól egészen 18 óráig tart Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban – Erzsébet sétány 1. –, ahol A kamra titkai címmel egy alapos előadást kaphatunk az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból címet kapott időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.

Az előadást Adamecz Alexandra élelmiszermérnök tartja, akinek jóvoltából hiteles betekintést kaphatunk a tradicionális és a jelenkori tartósítási technikák világába, méghozzá nemcsak szöveges formában, hanem kóstolókkal színesítve.

Az előadás egészen az őskorig nyúlik vissza, amikor a főzés és az ételkészítés, sőt maga az étkezés is egyfajta rituális események számított. Végigkövethetjük ezen szokás változását, valamint azt is, hogy a főzés helyszíne, avagy a konyha miként játszott sokáig központi szerepet az emberek életében nappaliként és hálószobaként is.

Az előadáson szóba kerülnek majd a konyhai berendezések, valamint azok fejlődéstörténete is, de a tárolhatóság problémája egyaránt, amiből megtudhatjuk, hogy őseink milyen specialitásokkal és megoldásokkal tudták megakadályozni az étel megromlását, illetve tartósítását.

Megismerhetünk persze modern praktikákat is, mint amilyen a hőkezelés, a hőelvonás vagy a vízelvonás, de az élelmiszeripar legújabb tartósító módszereit is testközelből tanulmányozhatjuk majd.