Programok Siófok közelében: Hajmáskér története és látnivalói

Hajmáskér Siófoktól alig 20 kilométerre helyezkedik el, közel a 8-as főút mellett. A siófoki programok kedvelőinek ideális választás abban az esetben, ha szeretnének egy olyan települést megismerni, ami már a középkor óta lakott, és bizonyítottan a honfoglaló magyarok hét törzsének egyike, Kér alapította.

Első ízben az 1300-as évek közepén, még Keer néven említik, de 1424-ben már Hadmasker néven szerepel. A település elnevezésének előtagja a „hagyma” szavunk régies nyelvjárásából, illetve előtagjából származik.

A környék főként a századforduló után indult óriási fejlődésnek, amikor a monarchia katonai kiképző tüzérségi főiskolát állíttatott Hajmáskéren, ehhez pedig a község határában egy hatalmas lőteret is létesítettek, amelyek a honvédség a mai napig használ lőgyakorlatokhoz. Szintén a katonai létesítményekhez kapcsolódóan Hajmáskéren a második világháború végéig egy hadiüzem is működött.

A község történetének jelentős állomásaként tekint az 1911-ben létesített katonai telep megépítésére, ami évtizedekre, mi több, vélhetően évszázadokra előre meghatározta a környék katonai jellegét.

A korábbi békés kis falucska ugyanis ettől egy csapásra egy modern, fejlődő kisvárossá vált, ami annak ellenére is igaz maradt, hogy a több épületet magába foglaló katonai bázist egy időben nem magyarok, hanem a világháború idején a németek, majd a rendszerváltásig a szovjet haderők használták. A település határa mellett a fentiek mintájára egy szépen rendben tartott katonai temető is található, ahol nem csak magyar, hanem más nemzetek katonái is békében nyugszanak.

A rendszerváltás után a falu alaposan megküzdött a katonai épületek ésszerű hasznosításával, így többségükből gyárat, éttermet és raktárt alakítottak ki a befektető vállalkozások, de Hajmáskérre látogatva ettől eltekintve is szinte minden sarkon érződik az egykori katonai hatás.