Programok Siófok közelében: Illusztrációk Goethe Faustjához

Az ünnepi időszakban a siófoki programok mellett érdemes lehet ellátogatni a veszprémi Várgalériába abban az esetben, ha szívesen megtekintenénk Karátson Gábor egyik különleges, most már sajnos posztumusz kiállítását, mely rendkívül találó módon az Illusztrációk Goethe Faustjához címet kapták.

Bár a tárlat már néhány hete, hogy megnyílt, azonban sokan még csak nem is tudnak róla, márpedig érdemes sietni, hiszen a 2015-ben elhunyt Karátson Gábor sajátos kiállítása csak egy bizonyos ideig, egészen pontosan 2022. január 9-ig marad megtekinthető az érdeklődők számára.

A kiállítás részeként Karátson mintegy 64 képe kerül  kiállításra, valamint tizenhárom speciális linómetszete, melyet a művész még 1969-ben a Fausthoz készített. A tárlatot az alapot biztosító Faustból származó különféle idézetek teszik teljessé, méghozzá magáról a művészről készült fotók társaságában.

Aki nem tudná, Karátson Gábor a magyar képzőművészet egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb írója, illetve filozófusa volt a 20. században, aki ráadásul festőként és grafikusként egyaránt megállta a helyét.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, minthogy grafikusként élete egyik legfőbb műve volt, amikor a Faustot kellett illusztrálnia. Színes Faustja ráadásul igazi kuriózumnak tekinthető, hiszen a művészettörténetben leginkább fekete-fehér formában láthattuk viszont a kérdéses karaktert.

A kiállítás a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely művészeti programjaként valósult meg, Granasztói Szilvia, Karátson Dávid és Karátson János kuratóriumi munkatársak jóvoltából.