Programok Siófok közelében: Iregszemcse nevezetességei

Iregszemcse kedvelt látogatóhely a siófoki programok kedvelőinek, a Balaton fővárosától alig 19 kilométerre elhelyezkedő kis település ugyanis az autentikus falusi környezet, valamint a csodálatos zöldövezet mellett rengeteg történelmi emlékkel, illetve látványossággal is rendelkezik.

Ilyen többek között a Viczay-Kornfeld kastély, amelyet 1820-ban építettek fel klasszicista stílusban, de homlokzati része később romantikus stílusban került átalakításra. Különlegessége, hogy egy hatalmas park is tartozik hozzá, amit természetvédelmi területté nyilvánítottak.

Miután a Viczay család kialakította a birtokot, később eladták az Esterházyaknak, akik szintén rövid időn belül tovább adták, így a tulajdonosok között volt a Schossberger- család után Weiss Manfréd, majd végül a Kornfeld-família.

Szinte mindegyik tulajdonosváltás átalakítással járt együtt, azonban az épület ettől függetlenül is meg tudta tartani klasszicista mivoltát. Ma speciális diákotthonként üzemel.

Az építményt nagyon sok forrás csak Kornfeld kastélyként ismeri, méghozzá utolsó tulajdonosa után, a Kornfeld bárók ugyanis rengeteg fejlesztést végeztek a birtokon és a környéken, így fenntartottak egy több ezer holdas mintagazdaságot is, amelynek részeként később létrejött a Pannon Agrártudományi Egyetem Takarmánytermesztési Kutatóintézete. Az intézet közvetlen elődje az Iregszemcsei Növénynemesitő Telep volt, amely már 1936 óta működött a településen.

Iregszemcse kedvelt látnivalója még ezen felül a plébánia kertjében megtalálható Kálvária-kápolna, ami a település egyik legszebb történelmi emléke, lényegében egy korábban elpusztult, a 15. században épült gótikus templom épen maradt szentélye.