Programok Siófok közelében: John Osborne – Dühöngő ifjúság színházi előadás

A színházi előadások kedvelői igencsak különleges művet tekinthetnek meg abban az esetben, ha a siófoki programok mellett január 24-én, azaz most szerdán délután 17 órakor a balatonfüredi Anna Grand Hotelbe látogatnak, ahol John Osborne egyik nagyszerű regényét ültették át színpadra.

A legendás színdarab főszereplője három huszonéves fiatal, akik egy közös szobába zárva munka, elfoglaltság, ezáltal célok és kilátások nélkül őrlődnek, illetve méláznak a világ dolgain. Egyikük Alison, a szerelmes lány, aki minden kívánságát lesi a két fiúnak. Egyikük Jimmy, aki elképesztően szenved és hihetetlen önsajnálatra képes, míg a másik Cliff, aki pedig Jimmy-t sajnálja.

Hármójuk között különös kapcsolat van, és akad szerelem is a levegőben, hiszen Alison és Jimmy egykoron egy pár voltak, aztán szakítottak, majd mégsem, ez a hintapolitika pedig teljesen felemészti a fiút, így kilátástalanná válik a helyzete egy javíthatatlanul idealista fiatalembernek, aki nem hajlandó és nem is tudja elfogadni környezetének megalkuvását, sivárságát és beletörődését.

John Osborne nagyszerű darabjának eredeti címe így hangzott: Nézz vissza haraggal. Ez a választás nem véletlen, sőt mai szemmel is egyfajta felszólítás a fiatalságnak, hogy ne kövessék szüleik és elődeik felületes, üres és túlontúl merev gondolkodásmódját, inkább merjenek változtatni és előre lépni.

Persze más kérdés, hogy sokan ezzel sem jutnak előre, és úgy végezhetik, mint a mű három főszereplő fiatalja, akik az őrjöngés és a csendes belenyugvás között őrlődve belefulladnak a konformizmusba. A darab Kéri Kitty rendezésében, a Soproni Petőfi Színház, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a balatonfüredi Kisfaludy Színház koprodukciójában kerül színpadra.