Programok Siófok közelében: Lészen ágyú! kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban

Aki szívesen jár el történelmi kiállításokra és tárlatokra, az jobb ha szabaddá teszi még magát az ünnepi szezonban vagy közvetlenül utána, az újév első napjaiban, hiszen mindössze január 15-ig lehet megtekinteni a siófoki programok mellett a Laczkó Dezső Múzeum egyik aktuális időszaki kiállítását, mely Lészen ágyú! címmel került megrendezésre.

Bár maga a tárlat már októberben elindult, azonban sokan nem hallottak róla, érdekességét pedig az adja, hogy konkrétan Gábor Áron rézágyúja is megtekinthető a részeként, méghozzá megannyi korabeli kézzel készült tárgy társaságában.

Mint közismert, Lemhényi Gábor Áron egy székely kisbirtokos volt, akinek a rézágyúi az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ikonikus kiegészítőivé váltak. Csak ő nagyjából 70 ágyúval járult hozzá a magyar ügyhöz, azonban a korabeli fegyverekből sajnos nagyon kevés maradt fenn. A tárlat egyik fő látványossága is vízvezeték-szerelés közben került elő még 1906-ban, a kézdivásárhelyi Rudolf Kórház udvarán, ahonnan hosszú utat tett meg ahhoz, hogy eljusson a veszprémi múzeumba.

Konkrétan a budapesti Hadtörténeti Múzeumból indult országos túrára, aminek részeként január 15-ig lehetőségünk nyílik megnézni a Laczkó Dezső Múzeumban, ahol rengeteg műtárgy színesíti a tárlatot. Többek között például ott van Deák Ferenc pipagyűjteményének egy fontos darabja, amit magától gróf Széchenyi Istvántól kapott még az országgyűlésben, de Gábor Áron egyik saját kisasztala, Bem József botja, sőt Kiss Ernő altábornagy nyerge is.

A tárlaton tehát megannyi olyan tárggyal találkozhatunk, melyek segítségével gyakorlatilag megelevenedik előttünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, hiszen igencsak nehéz ma már abból az időszakból ilyen jó állapotban fennmaradt tárgyakat találni és testközelből megcsodálni.