Programok Siófok közelében: még megtekinthető Haász Katalin – Pillanatok műve című kiállítása

Amennyiben egy igazi művészeti kiállítással indítanánk az újesztendőt, a siófoki programokhoz kapcsolódó tárlatok mellett érdemes lehet ellátogatni Veszprémbe, ahol egy rövid ideig még rengeteg érdekes és tematikusan kapcsolódó esemény közül válogathatnak az emberek.

Novemberben nyílt meg, és február végéig még szabadon látogatható a veszprémi Művészetek Házában (Vár utca 3-7.) a Modern Képtár – Vass László Gyűjteményében Haász Katalin különleges festménykiállítása, melynek már elnevezése is kifejező és árulkodó.

A Pillanatok műve címet kapott tárlat részeként ugyanis egy sor Möbius-képet tekinthetnek meg a látogatók, lévén az alkotó 1998 óta rabja ennek a stílusnak és témának, így az ide felsorakoztatott alkotások egytől-egyig a Möbius-szalagon alapuló vonalrendszer használatával készülhettek el.

A tárlaton rengeteg érdekességgel szolgál. Ott lesz például az a 2008-as alkotás, aminek részeként az alkotó egy napórát készített, melynek árnyékvetője egy Möbius-szalag volt. Az alkotáshoz minden órában egy körvonal készült úgy, hogy a szalag vetületeinek a szélei kerültek csak a vászonra, tehát gyakorlatilag az árnyék tónusai, amivel kialakult egy rendkívül különleges és látványos mű.

Ezt a rendhagyó alkotófolyamatot Katalin azóta nagyon sokszor átalakította már, a szalagnak állandóan módosul a szerepe, a mostani tárlaton megmutatott művei így például kizárólag a ponttal, mint a pillanattal, valamint a párhuzamos vonallal, mint a tér és az idő szeletével foglalkozik.